25. Maja 2022.

Ukrajinski filmski režiser brani Ruse, ne želi da ih drugi bojkotuju

Big Portal

Sergej Loznica učestvovao je na festivalu na južnoj francuskoj obali kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardiranju Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

“Razlog zbog kojeg film tako snažno podseća na trenutnu situaciju je to što se ispostavilo da još uvek nismo rešili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvek legitimna metoda vođenja rata”, rekao je Loznica za AFP. Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao da izbije u bilo kojem trenutku, rekao je kako nije bilo zamislivo da će biti “tako nasilan, tako razoran”.

“Barbarizam… Vratio nas je sto godina unatrag i shvatili smo da smo potpuno nemoćni. Preostaje samo nada u promenu ljudskog mentaliteta”, kazao je.

“Dobri Rusi”

Usprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnicima zbog svog stava prema bojkotu Rusa. U martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije nakon što je odbio sve ruske umetnike da stavi “u isti koš” rekavši da bi bilo bolje “ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude sveta protiv ruske agresije”.

Voditelj Kijevskog međunarodnog filmskog festivala Andrij Kalpakči prošle je nedelje na panelu u Kanu izjavio da u ovom trenutku ne postoji nešto kao što su “dobri Rusi”. Loznica je potom rekao da je deljenje ljudi na dobre i loše “groteskno”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare