7. Maja 2022.

“Ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit”

Big Portal

Nebenzja je skrenuo pažnju da Oružane snage Ukrajine razmještaju tešku vojnu tehniku u naseljena mjesta i koriste civile kao živi štit, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

  • Postoje razlozi da vjerujemo da ukrajinska vojska i paravojne snage sistematski krše sve ove principe. Mnogi očevici svjedoče o tome da ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit – rekao je ruski diplomata.

Na sastanku je predstavljena šema kako ukrajinski vojnici razmještaju svoje pozicije pored kuća i civilnih objekata. U prizemlju se nalaze tenkovi, u sredini su civili, a na gornjim spratovima i na krovu su raspoređeni snajperisti, vojnici sa prenosivim raketama zemlja-vazduh i teškim naoružanjem.

Ruske diplomate su pokazale snimke sa intervjuima civila koji govore o tome kako su uspjeli da napuste ratnu zonu. Prema njihovim riječima, ukrajinski vojnici su pucali na automobile ljudi koji su pokušavali da se evakuišu humanitarnim koridorima. Na jednom videu je žena kategorički demantovala umiješanost ruske vojske u napad na pozorište u Marijupolju.

Podsjetimo, ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će svi koji su umiješani u mučenja ruskih zarobljenika biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i dobiće šta su zaslužili.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za zločine nad civilima u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine i da se vojna infrastruktura onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Sputniknews.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare