Ukrajinci koji su ukrali dva i po miliona KM u BiH i dalje IZA REŠETAKA - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Ukrajinci koji su ukrali dva i po miliona KM u BiH i dalje IZA REŠETAKA

Dvojica Ukrajinaca Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37),koji su uhapšeni u februaru na području Krajine zbog pljačke 100.000 KM sa bankomata „Sberbanke“ i dalje se nalaze u pritvoru, potvrđeno je za Avaz iz Kantonalnog suda u Bihaću. Njima je već dva puta, po prijedlogu Tužilaštva USK produžen pritvor.

Podsjećanja radi, Federalna uprava policije (FUP) okončala je istragu o pljački novca s bankomata „Sberbanke“ na području FBiH, u saradnji s kantonalnim ministarstvima, uspjela je za 20 dana u februaru evidentirati sedam osumnjičenih Ukrajinaca, protiv kojih je podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i kompjuterske prevare.

Ukupno je protiv 10 osoba podnesen izvještaj, ali istražioci nisu uspjeli identifikovati imena tri muškarca, dok će protiv ostalih biti raspisane međunarodne potjernice.

Prema podacima Avaza iz izvještaja, Ukrajinci su za 35 sati u 17 opština u Federaciji i jednoj u Brčko Distriktu ukrali sa 25 bankomata „Sberbanke“ 2,5 miliona KM. Samo u Sarajevu s devet bankomata ukradeno je 800.000 KM, a s jednog bankomata iznos od 150.000 maraka.

Radi se o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja je poznata po kriminalnim aktivnostima, a u Sarajevo su stigli 29. januara 2019. godine, a pljačkaški pohod na području FBiH započeli 1. februara.

No, već 2. februara sve je bilo gotovo. Do sada je pronađeno manje od 100.000 KM, i to kod Ukrajinaca koji su uhapšeni u Krajini. Ostalom, novcu se za sada gubi svaki trag i nije poznato gdje se nalazi.

– Ova kriminalna grupa počinila je krivična djela na način da je tokom 2019. godine obavila hakerski napad na sistem „Sberbanke“ i tom prilikom u sistem ubacila virus uz pomoć kojeg su preuzeli kontrolu nad podacima – stoji u izvještaju FUP.

Napadali su tako što su koristeći najprije dobivene podatke banke, na bankomatima, uz ubačeni virus, zatim podizali veće sume novca. Na jednom bankomatu u Sarajevu zadržali su se 40 minuta, a imali su specijalizovane torbe za smještaj novca. Grupa je odvojeno ušla u BiH, a sastala se na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Za jedan dan obišli su svih 25 bankomata.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Ruska Duma o prijemu DNR, LNR i regiona Herson i Zaporožje

M.

Vučić na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije

M.

Poginuo prilikom prevrtanja motokultivatora

M.

Ostavite komentar