27. Decembra 2022.

Ukrajina zahtijeva hitno izbacivanje Rusije iz SB UN

Big Portal

Ukrajina poziva zemlje članice UN da nastave s primjenom Povelje UN u kontekstu legitimnosti prisustva Ruske Federacije u UN, da Ruskoj Federaciji oduzmu status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i da je isključe iz UN, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

U saopštenju se ističe da pitanje statusa članstva Rusije u UN i njenog stalnog članstva u Savjetu bezbjednosti UN ostaje neriješeno sa tačke gledišta međunarodnog prava.

– Ruska Federacija je preuzela mjesto stalne članice Savjeta sigurnosti UN zaobilazeći procedure definisane Poveljom UN. To se dogodilo na osnovu običnog pisma predsjednika RSFSR (Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, op.a.) Borisa Jeljcina, upućenog generalnom sekretaru UN, 24. decembra prije 31 godine – navodi se u saopštenju.

– Ukrajinsko ministarstvo se poziva i na član 4 Povelje UN, za koji se navodi da “na prijem miroljubivih država u članstvo UN utiče odluka Generalne skupštine po preporuci Savjeta bezbjednosti, i to samo na taj način – dodaju.

– Ruska Federacija nikada nije prošla zakonsku proceduru za prijem u članstvo i zato nezakonito zauzima mjesto Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti UN. Sa pravne i političke tačke gledišta, zaključak može biti samo jedan: Rusija je uzurpator mjesta Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti UN – naglašava se u saopštenju.

Tvrde i da Rusija nije ispunila glavne kriterijume za članstvo u UN, pozivajući se na prvi stav člana 4 Povelje UN u kojem je navedeno da je “članstvo u UN otvoreno za sve miroljubive države”.

– Postupci Ruske Federacije su u suprotnosti sa konceptom “miroljubive” države. Tri decenije njenog ilegalnog prisustva u UN obilježili su ratovi i zauzimanje teritorija drugih zemalja, nasilna promjena međunarodno priznatih granica i pokušaji da se zadovolje invazivne i neoimperijalne ambicije – dodaju iz Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

U saopštenju se napominje i rusko pokretanje “specijalne vojne operacije” 24. februara i navodi da su ruska aneksija Krima 2014. godine, kao i nedavne aneksije regiona Donjeck, Zaporožje, Lugansk i Herson, kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Ukrajine, prenosi Anadolija.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare