Ukrajina u NATO? "Čuli smo izjavu, pažljivo pratimo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ukrajina u NATO? “Čuli smo izjavu, pažljivo pratimo”

Rusija pomno prati sudbinu odluke o ubrzanom ulasku Ukrajine u NATO, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

“Čuli smo izjavu predsednika Zelenskog. Videli smo drugačiju reakciju NATO-a. Postoje zemlje koje podržavaju ovu opciju ubrzanog ulaska, ima zemalja koje je ne podržavaju”, rekao je on.

“Svi se pozivaju na pravila o konsenzusu. Veoma pažljivo pratimo ovu odluku i sec´amo se da je upravo orijentacija Ukrajine na NATO i potvrda budućeg članstva Ukrajine u NATO-u postao jedan od razloga za specijalnu vojnu operaciju”, dodao je Peskov.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Kijev, kao odgovor na prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.

On je objavio na Tviteru da je devet zemalja centralne i istočne Evrope podržalo članstvo Ukrajine u NATO.

Zelenski je zahvalio na takvom potezu liderima tih država, među kojima je naveo i predsednike Crne Gore i Severne Makedonije, Mila ?ukanovica i Stevu Pendarovskog.

Pomoc´nik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da sada nije vreme za prijem Ukrajine u NATO, dok je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD NEnsi Pelosi izbegla odgovor “Politika” na pitanje da li SAD podržavaju članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi.

(Sputnjik Foto: AA)

Danas objavljeno

Snouden dobio ruski pasoš

M.

“Amerika zaradila bogatstvo na konfliktu u Ukrajini”

M.

Dva lica prevarom pribavila korist od 170.000 maraka

M.

Ostavite komentar