10. Jula 2022.

Ukrajina potražuje nekretnine Rusije u Londonu

Big Portal

„Kao jedini naslednik bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je dobila
prava na sovjetsku imovinu u inostranstvu i za razliku od Ukrajine otplatila
sve sovjetske dugove. Tvrdnje Ukrajine nisu utemeljene u međunarodnom pravu“, saopštila je ambasada Rusije, prenosi TAS S.

U saopštenju se ukazuje da su sve prostorije diplomatskih predstavništava i kuće zaposlenih u ambasadi zaštićne na osnovu principa diplomatskog imuniteta.

„Smatramo da je Velika Britanija, kao i Rusija, posvećena svojim međunarodnim obavezama i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“, poručuju iz ambasade Ruske Federacije u Londonu.

Londonski Tajms je ranije objavio da bi Ukrajina mogla podneti potraživanja za 17 ruskih nekretnina u Londonu, uključujući rezidencije ruskog vojnog atašea i predstavnika trgovačke misije.

Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko potvrdio je da je angažovao advokata da podnese takav zahtev i izrazio je nadu da će presuda biti doneta u korist Ukrajine.

Pristajko očekuje da će Moskva biti primorana da proda svoje nekretnine i da će morati da preda Ukrajini deo prihoda koji će, kako kiaže, biti iskorišćen za potrebe ukrajinske vojske.

On je istovremeno pozvao ukrajinske ambasadore u drugim zemljama da slede njegov primer.

(Tanjug)
Foto: Pixabay

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare