Ukrajina poslala otvorenu poruku Rusiji: "Povucite se" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ukrajina poslala otvorenu poruku Rusiji: “Povucite se”

Ukrajina je pozvala Rusiju da povuče svoje snage nagomilane duž granice dveju zemalja i nastavi dijalog sa Zapadom ako “ozbiljno” želi da smanji napetost.

“Ako su ruski čelnici ozbiljni kada kažu da ne žele novi rat, Rusija mora nastaviti svoje diplomatske napore i povući snage nagomilane duž ukrajinske granice i na privremeno okupiranom ukrajinskom području”, objavio je na Tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

“Diplomatija je jedini mogući put”, dodao je Kuleba.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice, izvestile su zapadne zemlje, koje strahuju od moguće invazije.

Moskva je istakla da ne želi rat sa Ukrajinom, već garancija Sjedinjenih Država i NATO-a za svoju sigurnost.

Rusija “ne želi da bude u položaju da se (njena) sigurnost redovno ugrožava”, kao što bi to bio slučaj da Ukrajina uđe u NATO, rekao je u nedelju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom ukrajinski ministar spoljnih poslova pozvao je u subotu Zapad da “bude oprezan i odlučan u kontaktima s Rusijom”, rekavši da se zauzima za “političko i diplomatsko rešenje” krize.

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar