6. Oktobra 2019.

Ukrajina ponovo na nogama zbog Rusije

Big Portal

Zelenski planira da na istoku zemlje, gde se vode borbe s proruskim snagama, budu održani lokalni izbori, što demonstranti vide kao ogroman ustupak Rusiji.

Ukrajina, Rusija i posrednici, Nemačka i Francuska, potpisali su u utorak sporazum s proruskim borcima za otcepljenje Donbasa na istoku Ukrajine koji predviđa održavanje lokalnih izbora u tom regionu gde već pet godina traje sukob između separatista i ukrajinskih snaga, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, navodi Rojters.

Mnogi smatraju da je potpisivanje ovog sporazuma korak napred ka primeni mirovnog Sporazuma iz Minska, koji je potpisan 2015. godine pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke.

Sporazum iz Minska predviđa da Ukrajina vrati punu kontrolu nad svojom granicom sa Rusijom, ali tek pošto regioni s većinskim ruskim stanovništvom dobiju široku autonomiju i održe lokalne izbore.

Odredbe sporazuma iz Minska o širokoj autonomiji naišle su na kritike u Ukrajini, što je bila prepreka za realizaciju sporazuma koji Zelenski sada pokušava da oživi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare