Ukradena glinena ploča stara 3.500 godina vraća se u Irak - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ukradena glinena ploča stara 3.500 godina vraća se u Irak

Glinena ploča stara 3.500 godina otkrivena u ruševinama biblioteke drevnog mesopotamskog kralja, koja je ukradena iz iračkog muzeja prije 30 godina, konačno se vraća u Irak.

Klinasta glinena ploča vrijedna 1,7 miliona dolara pronađena je 1853. godine kao dio zbirke od 12 ploča u ruševinama biblioteke asirskog kralja Asura Banipala, prenio je AP.

Zvaničnici vjeruju da je ilegalno uvezena u SAD 2003. godine, zatim prodata Hobi Lobiju i na kraju izložena u Muzeju Biblije u Vašingtonu.

Ukradena glinena ploča stara 3.500 godina vraća se u Irak

Federalni agenti zajedno sa istražiteljima unutrašnje bezbjednosti zaplijenili su ploču, poznatu kao ploča Gilgameš san iz muzeja u septembru 2019.

Mjesecima kasnije, savezni tužioci u Bruklinu u Njujorku započeli su sudski postupak za oduzimanje koji je rezultirao repatrijacijom, koja je zakazana za danas popodne na ceremoniji u Smitsonianovom Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca na kojoj će biti i zvaničnici iz Iraka.

“Vraćanjem ovih nezakonito stečenih predmeta, vlasti ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama i u Iraku dozvoljavaju iračkom narodu da se ponovo poveže sa stranicom svoje istorije”, rekla je Odri Azule, generalna direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

“Ova izuzetna restitucija velika je pobjeda nad onima koji osakaćuju nasljeđe, a zatim ga prodaju kako bi finansirali nasilje i terorizam”, istakla je ona.

Nezavisne.

Danas objavljeno

U Madridu otvorena soba za plakanje! (VIDEO)

Vanja A

Glumica se zaljubila tokom karantina, uslijedila je filmska priča

Vanja A

Navijačica zbog čijih pirsinga na grudima su svi odlijepili

Vanja A

Ostavite komentar