UKOLIKO PUTUJETE U RIZIČNE ZEMLJE Ovako se građani BiH mogu zaštititi od SMRTONOSNOG VIRUSA - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

UKOLIKO PUTUJETE U RIZIČNE ZEMLJE Ovako se građani BiH mogu zaštititi od SMRTONOSNOG VIRUSA

Iako su nadležni u Bosni i Hercegovini upozorili građane da putovanja u Kinu odgode do daljnjeg usljed zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, brojni putnici i dalje putuju kako u Kinu, tako i druge zemlje u kojima je potvrđen veliki broj zaraženih novim virusom.

Kako se mogu zaštititi na ovim putovanjima, otkrivaju medicinski stručnjaci. S obzirom da od 2018. godine državljani BiH mogu putovati u Kinu bez vize, iz Ambasade Narodne republike Kine u BiH nisu mogli otkriti koliko je stanovnika iz BiH u proteklih mjesec do dva otputovalo na istok Azije. Ipak, govore da Kina i BiH trenutno održavaju normalnu trgovinsku i ljudsku razmjenu.

– Od izbijanja epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom je u više navrata naglasio da WHO savjetuje da se ne uvode ograničenja putovanja ili trgovine, te se protivi zabrani putovanja u Kinu. I BiH i KIna objavile su detaljne upute za građane, sa mjerama prevencije – rekli su iz Ambasade Kine u BiH.

Podsjećajući na podatke o epidemiji, koji govore da je trenutno 64.000 oboljelih te 1.383 umrlih od koronavirusa, iz kineske Ambasade ipak naglašavaju da je broj novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronom, izvan kineske provincije Hubei, već devet uzastopnih dana pokazao trend opadanja.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorilo je građane da do daljnjeg ne putuju u Kinu, a na njihovoj stranici objavili su i savjete u slučaju putovanja.

– Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnostifikovana virusna pneumonija. Potvrđena je mogućnost prenosa zaraze ovim virusom sa osobe na osobu – navode iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Međutim, s obzirom da su velike svjetske aviokompanije otkazale svoje letove za Kinu, teško je govoriti o putovanjima u ovu zemlju.

Ipak, građani Bih nerijetko posjećuju i druge azijske i indonezijske zemlje u kojima su potvrđeni brojni slučajevi koronavirusa, ali Ministarstvo spoljnih poslova BiH nije upozorilo građane na moguće problematične situacije prilikom putovanja u zemlje poput Tajlanda, Malezije, Singapura, Filipina, Japana…
Podsjećanja radi, prema informacijama Ambasade BiH u Pekingu, trenutno nema državljana BiH u dijelu Kine koji je pod posebnim nadzorom lokalnih zdravstvenih institucija.

Kako se zaštititi?
Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana objavila je promotivni video kako se zaštiti prilikom putovanja uslijed širenja koronavirusa.

– Najosnovnije pitanje koje možda ljudi sebi postavljaju jeste ‘trebam li otkazati moje putovanje’ – govori u video portparol WHO Tarik Jašarević, na što mu Karmen Dolea, šefica Sekretarijata međunarodne zdravstvene regulative pri WHO jasno odgovara sa “ne”. Međunarodnim putnicima WHO savjetuje da poštuju uobičajene mjere opreza.

– U slučaju simptoma koji ukazuju na akutne respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, putnike potičemo da potraže medicinsku pomoć i podijele istoriju putovanja sa svojim ljekarom. Javne zdravstvene ustanove trebale bi putnicima pružiti informacije o smanjenju opšteg rizika od akutnih respiratornih infekcija putem porodičnih ljekara, putničkih zdravstvenih klinika, putničkih agencija, prevoznika… O epidemiologiji koronavirusa nije dovoljno poznato da bi se iznijeli definitivni zaključci o potpunim kliničkim značenjima bolesti, intenzitetu prenosa s čovjeka na čovjeka i izvornom izvoru epidemije – napominju iz WHO.

Preporuke za osobe koje putuju na područja zahvaćena koronavirusom prije svega jeste da ne putuju u bolesnom stanju, da izbjegavaju kontakt s bolesnim osobama, kao i životinjama, živim i mrtvim. Putnici ne bi trebali jesti sirove ili polusirove proizvode životinjskog porijekla, već samo one koji su dovoljno termički obrađeni.

Važno je često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, treba koristiti dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola. Ukoliko putujete u inostranstvo, obavijestite svog ljekara i ponesite zaštitne maske. To se posebno odnosi na starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima koje imaju veći rizik težeg oblika bolesti i komplikacija.

Iz WHO takođe ističu preporuke za putnike koji se vraćaju iz područja zahvaćenih novim koronavirusom. Jedna od njih je da potraže ljekarsku pomoć po povratku s puta ukoliko primijete neki od simptoma bolesti kao što su kašalj, otežano disanje ili visoka temperatura. Preporučuje se da se posjeta ljekaru prethodno telefonski najavi te da se izbjegava kontakt s drugim osobama.

(Klix)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar