15. Aprila 2021.

“Ukleti 15. april”: Dan kada su “otišli” Linkoln, Notr Dam, Titanik…

Big Portal

Najskoriji primer događaja koji se desio na ovaj, kako ga zovu “ukleti datum” jeste ogroman požar koji je zahvatio Notr Dam 2019. godine.

Na ulicama Pariza izašlo je hiljade ljudi i u suzama gledali kako u plemenu nestaje jedan od simbola grada.

Foto: Profimedia

Vatrogasci su uspeli da spreče rušenje glavnog zvonika pa su pokušali i da spasu verske relikvije i neprocenjiva umetnička dela.
Znamenita katedrala počela je da se gradi 1163. i izgradnja je trajala gotovo dva veka.

Bombaški napad u Bostonu

Na isti datum, 2013. godine dogodio se bombaški napad na Bostonski maraton. Dve bombe eksplodirale su kada je prvi od 27.000 učesnika stigao na cilj.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dečak, a povređeno je 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu.

Ali, napad na Bostonski maraton nije jedini katastrofalni događaj koji se vezuje uz 15. april.

Foto: Profimedia

Atentat na Abrahama Linkolna

Šesnaesti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Abraham Linklon ubijen je 15. aprila 1865. u Fordovom pozorištu u Vašingtonu.

Linkoln je kobnog 14. aprila iz lože na balkonu gledao predstavu “Naš američki rođak”, kako bi se smirio usled velikog stresa zbog Građanskog rata.

Linkolna je s leđa, metkom u glavu, smrtno ranio Džon Vilks But, poznati južnjački glumac i špijun Konfederacije iz Merilenda. Predsednik je upao u komu i preminuo devet sati kasnije, u 7.22. ujutro 15. aprila 1865.

Katastrofa na Hilsborou

Mnogi se sećaju 1989. godine i katastrofe na Hilsborou, jedne od najvećih sportskih tragedija u istoriju. Na prenapunjenom stadionu Hilsborou u Velikoj Britaniji u polufinalu FA Cupa igrala se utakmica između Liverpula i Notinghem Foresta.

Zbog greške organizatora, na stadion koji može primiti 39.000 gledatelja na tribine je pušteno više od 54.000 navijača. Nakon što je neko otvorio zaštitnu ogradu nastao je stampedo u kojem je poginulo 96 Liverpulovih navijača, a povređenih je više od 700 ljudi.

Foto: Profimedia/ICELANDIC COAST GUARD/SIPA/SIPA/1004161659

Erupcija vulkana na Islandu

Na vulkanu na jugu Islanda je 15. aprila 2010. godine došlo do druge erupcije ovog meseca. Vulkan je izbacivao belu paru, dim i pepeo u visini od šest do 11 kilometra u atmosferu i širio se ka jugoistoku tokom prošle noći.

Stotine hiljada putnika je tada ostalo na aerodromima.

Potonuće Titanika

Tog datuma 1912. godine u ranim jutarnjim satima u severnom Atlantskom okeanu nakon udara u ledeni breg potonuo je britanski brod Titanik.

Ovaj veličanstveni britanski putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. aprila iz Southemptona u Njujork.

Nakon samo četiri dana, oko 23.40 sati, Titanik je pri brzini od 22 čvora udario u ledeni breg i brod je počeo da tone. U ovoj katastrofi živote je izgubilo 1517 ljudi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare