Ukinuti solarijume - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ukinuti solarijume

Udruženje oboljelih od melanoma (UPOOM) pokrenulo je peticiju s ciljem da se u Srbiji ukinu solarijumi i time najavilo akcije kojima će obilježiti mjesec borbe protiv melanoma u pet gradova Srbije.

Ovo udruženje, ali i mnogi dermatolozi, ukazivali su i ranije na štetnost sunčanja, naročito u solarijumima i uspjeli da se izbore da u našoj zemlji maloljetnim osobama odlazak u solarijum bude zabranjen, a da odrasli moraju da pročitaju o rizicima i potpišu da to rade na sopstvenu odgovornost.

Liječenje u Srbiji jeste bolje nego što je bilo ranije, sve više građana zakazuje preventivne preglede, ali je taj napredak spor.

Veoma je važno bolest otkriti na vrijeme, jer je liječenje kraće, manje je neželjenih efekata, pacijenti žive duže i kvalitetnije, vraćaju se svojim svakodnevnim aktivnostima.

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA i član savjetodavnog odbora UPOOM, prof. dr Željko Mijušković sa VMA i prof. dr Danica Tiodorović iz KBC Niš istakli su da je neophodno i dalje ukazivati na važnost preventivnih pregleda, i o tome edukovati podjednako i građane i dermatologe, kao i stalno tražiti načine da se pacijentima omoguće što jednostavnije procedure zakazivanja pregleda, a ukoliko se pokaže da imaju melanom, da im se obezbijede inovativne terapije.

Udruženje nastavlja i da apeluje na odgovorne da omoguće pacijentima koji se liječe na VMA, da tu i primaju terapiju, bore se da pacijentima budu dostupne inovatnivne terapije, ali i adjuvantne (preventivne), jer to skraćuje period liječenja i može da spriječi da pacijent dobije metastatski melanom, rekao je predsjednik Udruženja Savo Pilipović.

Obilježavajući mjesec borbe protiv melanoma, UPOOM je organizovao izložbe fotografija pod nazivom “Tamna strana sunca” koje će biti otvorene u Valjevu, Zemunu, Novom Sadu i Nišu od 13. juna do 2. jula.

Nezavisne

Danas objavljeno

Svom snagom, bez pauza: 10 minuta super vježbi za stomačne mišiće

Vanja A

Pokušajte da ublažite kašalj na prirodan način

Vanja A

Istraživanje: Čašom mlijeka protiv srčanog udara

Vanja A

Ostavite komentar