Ukinuti popusti za registraciju automobila - BIGportal.ba
Auto-moto Republika Srpska / BiH Vijesti

Ukinuti popusti za registraciju automobila

Pored problema privremene nezaposlenosti uzrokovane virusom korona, građane Republike Srpske koji su prethodnih dana registrovali vozila ili tek treba da registruju dočekala su nova iznenađenja.

Osiguravajuće kuće više ne odobravaju popuste na registraciju vozila jer im je kako kažu, smanjena privredna aktivnost.

Brojna osiguravajuća društva davala su popuste na polisu osiguranja na način da, kada je recimo, polisa iznosila 250 maraka, vlasnik vozila bi je dobijao jeftinije za 10 ili 20 odsto ili čak više od toga.

Takvih pogodnosti više nema, a vozači su ogorčeni što se to dešava baš u doba kada im je zbog situacije u kojoj se nalazimo bitna svaka marka.

Nisu zadovoljni ni u Udruženju prevoznika koji plaćaju najskuplju registraciju na nivou Evropske unije.

Kažu da bi se umjesto dodatnih nameta, u novonastaloj situaciji, trebalo pobrinuti da se građanima olakša život kroz dodatne pogodnosti, a ne da ih ukida.

„Po pitanju popusta bili su i puno su nam značili svaki dinar marka značilo sad je i to ukinuto i prevoznička branša je žila kukavica i treba ju staviti u prioritet ali na kraju je ispalo da mi nismo ugroženi i da radimo, na koji način radimo to samo mi. Pitaćemo se kad sve ovo prođe što nam svi bježe odavde da tamo registruju mora se bježati jer je tamo sve povoljnije i vodi se više računa o vama nego što se ovde to vodi“, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

U Udruženju osiguravajućih društava objašnjavaju da nije došlo do poskupljenja i da će građani sada biti sigurniji u pogledu isplate šteta. Tvrde da ukidanje popusta na registraciju vozila neće uticati na povećanje broja neregistrovanih vozila.

„Ovim promjenama koje vodi Udruženje nisu negativne posljedice po osiguranike niti će to uticati na povećanje broja neregistrovanih vozila nego se samo radi o dodatnoj sigurnosti kako za oštećena lica tako i po osiguranike i da će društva za osiguranje moći uprkos ovoj novonastaloj siutaciji izazvanoj koronom ispunjavati svoje obaveze koje proizlaze iz ugovora o osiguranju“, kaže Milenko Mišanović, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja osiguravajućih društava.

Iz republičke Agencije za osiguranje, koja je nadležna za oblast osiguranja, kažu da su premije osiguranja motornih vozila obavezne da budu iste kod svih društava za osiguranje i podsjećaju da su posljednje izmjene cijena za registraciju bile u septembru 2018. godine kada su premije za motorna vozila linearno smanjena za 10 odsto.

BN TV

Danas objavljeno

Njemačka razmatra potpuno obustavljanje letova

D

Srbija: Povećan broj zaraženih – više od 2.000, preminulo 19 osoba

D

STRAVIČNA NESREĆA Srušilo se skladište, jedna osoba poginula

D

Ostavite komentar