Ukinute presude uhapšenima u "Piramidi" - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Ukinute presude uhapšenima u “Piramidi”

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presude trojici optuženih za šverc drogom iz akcije “Piramida” a koji su bili osuđeni na ukupno 17 godina i 10 mjeseci zatvora, saznaje Srpskainfo.

Presuda je ukinuta Zoranu Šaviji (60) koji je bio osuđen na osam godina zatvora. Ukinute su i presude Muhamedu Haliloviću zvanom Pota (40) iz Banjaluke osuđenom na šest i po godina zatvora, te Branku Milivojši (56) iz Prijedora koji je prvostepenom presudom bio osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Suština odluke Vrhovnog suda Republike Srpske jeste da je Okružni sud u Banjaluci koji je u decembru prošle godine osudio trojicu optuženih, počinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka zbog odbijanja prijedloga advokata koji su tražili da se Halilović, Šavija i Milivojša saslušaju kao svjedoci.

– Uvidom u spise prvostepenog predmeta, Vrhovni sud je utvrdio da je na nastavku glavnog pretresa održanog 18. juna 2018. godine, branilac optuženog Šavije, advokat Darko Kremenović predložio saslušanje svih optuženih u svojstvu svjedoka. Predsjednik prvostepenog savjeta je odbio prijedlog branioca. Vrhovni sud naglašava da je pravo svakog optuženog da bude saslušan na glavnom pretresu – navodi se između ostalog u obrazloženju odluke Vrhovnog suda Republike Srpske.

U odluci Vrhovnog suda Republike Srpsake koju je potpisao sudija Veljko Ikanović zaključeno je da je Okružni sud u Banjaluci odbio prijedlog advokata Kremenovića da se u svojstvu svjedoka sasluša optuženi Šavija i tako povrijedio pravo na odbranu optuženog, a da nije obrazložio razloge odbijanja.

Okružnom sudu u Banjaluci naređeno je da u ponovljenom suđenju koje će biti zakazano u narednom periodu otkloni sve propuste, odnosno da sasluša optužene u svojstvu svjedoka.

Šavija, Halilović i Milivojša uhapšeni su u oktobru 2017. godine u akciji MUP Republike Srpske kodnog naziva “Piramida” zajedno sa još 13 saučesnika, koji su u međuvremenu takođe osuđeni zbog trgovine narkoticima. Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je razdvojen, jer su mahom priznavali krivicu i dogovarali sporazume s tužilaštvom.

U oktobru ove godine Okružni sud Banjaluka je osudio Nebojšu Јanjića zvanog Neno (45) i Ognjena Kokića zvanog Onjo (36) iz Istočnog Sarajeva na po sedam godina zatvora zbog šverca narkotika.

Prema presudi, oni su sami ili zajedno sa ostalim optuženim u predmetu “Piramida” kupovali i preprodavali narkotike od januara do oktobra 2017. godine na području Banjaluke i Mrkonjić Grada.

Tužilaštvo je postupak protiv Јanjića i Kokića razdvojilo od ostalih optuženih u pomenutom predmetu, jer se dokazi i svjedoci protiv njih ne odnose na ostale optužene.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice u ovom predmetu osuđeno je još devet optuženih, i to na 13 godina i 8 mjeseci zatvora. Osuđeni su Milan Pičulin zvani Pićulin (35), Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43), Nedžad Bašić (36), Dalibor Mačak (37), Јulija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34).

Advokat Darko Kremenović izjavio je za Srpskainfo da je odluka Vrhovnog suda Republike Srpske bila očekivana.

– Očigledno je da je presuda prvostepenog suda bila nezakonita. U svakom slučaju borbu nastavljamo dalje – naveo je banjalučki advokat.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Oglasio se Vučić nakon pregovora u Briselu

M.

Erdoan: Niko ne želi novi Černobilj

M.

Mir sa Rusima? Zelenski: Ništa dok…

M.

Ostavite komentar