Ukidanje karantina, okupljanje do 50 osoba dozvoljeno - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ukidanje karantina, okupljanje do 50 osoba dozvoljeno

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je Republički štab za vanredne situacije danas ukinuo zabranu okupljanja više od tri lica i dozvolio okupljanja do 50 lica, te donio odluku o raspuštanju lokalnih karantina i karantina pri graničnim prelazima.

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici utvrdio je nekoliko zaključaka koji se odnose na relaksaciju mjera ponašanja tokom epidemije virusa korona u Srpskoj, a koji će biti na snazi već od sutra.

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije ukidaju se karantini u lokalnim zajednicama, kao i karantini pri graničnim prelazima u Republici Srpskoj. Svi građani koji se trenutno nalaze u ovim objektima biće poslati u kućnu izolaciju.

Ministar zdravlja Republike Srpske napominje da građani koji se nalaze u lokalnim karantinima neće biti testirani pri napuštanju istih, ali su obavezni da se jave nadležnoj Higijensko-epidemiološkoj službi ukoliko osjete bilo kakve simptome.

„Lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude koji su trenutno u lokalnim karantinima upute u kućnu izolaciju u trajanju onom, koliko im je preostalo do 14 dana. Dakle, ukoliko je neka osoba bila u lokalnom karantinu 5 dana, do 14 dana joj je ostalo još 9 dana koje će provesti u samoj kućnoj izolaciji.

Inspektori će imati instrukciju da sutra ujutru od 6 časova izdaju rješenja o kućnoj izolaciji na graničnim karantinima, gdje će svaka osoba koja dođe shodno svom mjestu prebivališta, bilo da se radi o državljaninu BiH ili državljaninu neke druge zemlje, biti obavezna da u tom mjestu boravi 14 dana u smislu same kućne izolacije“, kaže ministar zdravlja dr Alen Šeranić.

U skladu sa odlukom štaba, sva lica koja imaju poljoprivrednu djelatnost u pograničnim predjelima, moći će nastaviti sa svojim poslom uz pokazivanje dokumenata nadležnom inspektoru, kako prilikom prelaska granice ne bi dobijali rješenje o kućnoj izolaciji. Isto važi i za radnike u pograničnim dijelovima.

„Što se tiče stranih državljana ili državljana BiH koji imaju zasnovan radni odnos u pograničnim područjima, oni će takođe morati da pokažu identifikacioni dokument i dokaz o svom zaposlenju u toj firmi koja je pogranična, kako bi mogli nesmetano da vrše prelaz same granice i da obavljaju svoju djelatnost“, poručuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, dr Alen Šeranić.

Nova pravila za inspektore biće i kada su u pitanju vozači u međunarodnom transportu.

„Oni imaju obavezu da vozače u međunarodnom transportu samo evidentiraju. Znači vozačima se neće izdavati rješenje o kućnoj izolaciji, već će se vršiti samo evidencija ovih vozača, koja će biti zbog epidemiološkog nadzora prosleđivana prema Higijensko-epidemiološkim službama Doma zdravlja, tamo gdje vozač ima prebivalište“, zaključuje Šeranić.

Republički štab stavio je van snage odluku i o zabrani okupljanja za više od 3 osobe na teritoriji Republike Srpske. Prema novom zaključku, biće dozvoljeno okupljanje maksimalno do 50 osoba. I dalje nisu dozvoljena organizovana masovna javna okupljanja.

BN TV

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar