Ukidaju naknadu za gradnju proizvodnih objekata u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Ukidaju naknadu za gradnju proizvodnih objekata u Banjaluci

Grad Banjaluka ukinuće naknadu za troškove uređenja za gradnju proizvodnih objekata, u okviru plana za stimulisanje razvoja proizvodnih djelatnosti i privlačenja investitora, najavljeno je iz Gradske uprave.

Poslije planiranog proširenja Poslovne zone „Ramići“ i otvaranja nove zone „Jelšingrad“, ovo je, kažu, još jedna od direktnih mjera kojim se nastoji pojačati interes investitora za ulaganje u grad.

Prijedlog odluke će se naći na decembarskom zasjedanju gradske skupštine.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar ističe da je izrada ovog dokumenta u toku i da je planirana izmjena Odluke o visini naknada za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta koja definiše ovu oblast.
– Prema dosadašnjim propisima, ovi troškovi su za proizvodne djelatnosti bili umanjeni za 50 odsto u odnosu na punu cijenu. Sada, međutim, idemo na potpuno ukidanje ove naknade, prije svega, kako bi se stimulisali oni koji žele da se bave proizvodnim djelatnostima. Cilj nam je da privlačimo investitore koji se bave proizvodnjom i da im pokažemo da je Banjaluka upravo mjesto gdje trebaju da ulažu i grade svoja preduzeća – rekao je Bilčar.

Prema prijedlogu ove odluke, plaćanja ove naknade bili bi oslobođeni i privrednici koji proizvodnju obavljaju i u stambeno poslovnim objektima.

– Oni će, pojašnjenja radi, biti oslobođeni plaćanja naknade samo za onaj dio objekta gdje se nalazi proizvodnja, odnosno tamo gdje su tehnološki procesi jasno definisani tehničkom dokumentacijom – rekao je Bilčar.

U slučaju da se vrši prenamjena takvog prostora, odnosno ako se ukida proizvodnja, investitori će u tom slučaju morati da plate troškove uređenja.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Gradonačelnik Banjaluke predstavio 100 dana rada

M.

Cvjetne kugle u Gospodskoj ulici zasjale posebnim sjajem

M.

Planirana isključenja el.energije za 18. i 19.04.2021 godine

Vanja A

Ostavite komentar