Ukidaju im povlastice: Vlasnici električnih automobila više neće biti privilegovani - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ukidaju im povlastice: Vlasnici električnih automobila više neće biti privilegovani

Mnogi se pitaju da li će ovakvi potezi dodatno usporiti elektrifikaciju evropskog voznog parka.

Najpre su počeli da naplaćuju uslugu punjenja, uz rast cene električne energije proporcionalno snazi punjača, a onda su vlasnici počeli da gube pojedine pogodnosti.

Tako je Norveška još proletos najavila ukidanje povlastica pri kupovini električnih vozila više klase, a sada sličnim putem idu i Britanci.

Pošto su u nekoliko navrata smanjivali podsticaje za kupovinu električnih vozila, oni su letos ukinuti. Sada britanska vlada donosi novu odluku koja će pogoditi “električare”, a to je vraćanje obaveze plaćanja akciza na vozila (VED).

Vlasnici vozila pogonjenih fosilnim gorivima na Ostrvu u obavezi su da pune budžet kroz plaćanje akciza, a isto će ubuduće morati da čine i vlasnici električnih automobila.

U vladi tvrde da će sistem naplate akciza za sva vozila biti pravedniji, a za električna vozila počeće da se primenjuje od aprila 2025. godine, piše Blumberg.

Britanski ministar finansija, Džeremi Hant, izjavio je da električna vozila više neće biti izuzeta od akciza, a sve kako bi se što uspešnije zakrpila ogromna rupa u budžetu.

Uvođenje akciza će biti postepeno tokom trogodišnjeg razdoblja, dok plan o obustavi prodaje novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima za 2030. godinu ostaje na snazi.

“Mogućnost dodatnih tekućih troškova oteraće više potencijalnih kupaca od električnih vozila kada se drugi podsticaji ukinu, a visoki računi za energiju umanje prednosti prelaska na struju”, rekao je Ian Plamer, komercijalni direktor na online tržištu Auto Trader Group.

Mnogi se sada pitaju da li će ovakvi potezi dodatno usporiti elektrifikaciju evropskog voznog parka.

B92.

Danas objavljeno

Mercedes potvrdio: Kraj

Vanja A

Električni automobili oborili rekord EU

Vanja A

Ozračeni i zaboravljeni

Vanja A

Ostavite komentar