UKC RS vjeruje u smanjenje broja zaraženih: Očekujemo rasterećenje zdravstvenih ustanova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

UKC RS vjeruje u smanjenje broja zaraženih: Očekujemo rasterećenje zdravstvenih ustanova

Vjerujemo u smanjivanje broja oboljelih od virusa korona, i da bi već u martu mogli imati rasterećenje zdravstvenih ustanova, rekla je Antonia Verhaz, načelnica Infektivne klinike UKC-a Republike Srpske, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

“Virus nas je ponovo iznenadio i udario istom jačinom. Pandemija traje već dvije godine, i nekoliko talasa je iza nas. Vjerujemo da bi iz ovog petog talasa mogli da uđemo u endemično stanje, i da bi virus korona mogao da dobije status sezonskog gripa”, naglasila je Verhazova.

Ona je istakla da se i te kako prate uputstva Svjetske zdravstvene organizacije.

“Postoje signali da nažalost ovo ne bi mogao biti posljednji talas, već da je virus dobio tu pogodnost da mutira”, ističe Verhazova. Naglasila je da omikron izaziva blaže kliničke slike.

“Ali to nas ne ohrabruje, jer znamo da će uvijek jedan dio populacije imati težu kliničku sliku, jer su slabijeg zdravstvenog stanja. Mi primamo pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom”, ističe Verhazova.

Veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju.

“Pandemija nažalost utiče na različite segmente. Moramo imati na umu i pacijente sa drugim oboljenjima. Teško je koordinisati rad u ovakvoj situaciji. Virus nas je naučio tome da moramo vjerovati medicini”, zaključila je Verhazova.

Danas objavljeno

Eksplozija i požar na aerodromu u Ženevi

Vanja A

Dodik predložio selekciju 14 prioriteta

Vanja A

Stefanović: Ćutanje o bombardovanju izbjeglica Hrvati nameću kao vrijednost EU

Vanja A

Ostavite komentar