UKC RS spremno dočekuje novi talas pandemije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

UKC RS spremno dočekuje novi talas pandemije

Broj zaraženih od virusa korona u svijetu ali i regionu polako raste, ali mi smo spremni da ukoliko dođe do novog talasa pandemije na najbolji način odgovorimo na njega, rekao je Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, pripremljeni su respiratori, zaštitna oprema i lijekovi.

“Moji saradnici i ja imamo obavezu da odgovorimo na tri pitanja, da se ne zaboravi, da se ne ponovi i šta ako se ne ponovi”, naveo je Đajić.

Podsjetio je da u jednom trenutku u UKC RS dnevno zbrinjavano 200 vitalno ugroženih pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku.

“Ovdje su pacijenti zbrinjavani po svim svjetskim kriterijumima gdje su na par metara imali brzu laboratorijsku obradu, brzi test, i brzo CT snimanje pluća,

a nakon toga u zavisnosti od kliničke slike smještani ili u intenzivne jedinice. U jednom danu imali smo preko 600 pacijenata smještenih u Urgentni centar, oko 400 pacijenata na kiseoničkoj terapiji, 86 pacijenata na respiratoru, i tri na vještačkim plućima, jedan dan pregledali 240 pacijenata i smjestili 94 pacijenta”, naglasio je Đajić.

Dodao je da je ova konferencija za novinare imala za cilj da se ne zaboravi kakve su se drame odvijale u UKC RS, te kakva borba pacijenata za kiseonik i požrtvovanost zdravstvenih radnika,

“Radili smo po 20 časova ovdje,a godinu dana nismo uzimali jednog dana odmora. Radimo pripreme za eventualni novi talas pandemije. Po kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije i po svim ostalim stručnim ekipama uradili smo ogroman posao”, naveo je Đajić.

Nezavisne

Danas objavljeno

Kiseonik koji se daje pacijentima, nije štetan po zdravlje

M.

Poruka Kurtiju: “Spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima”

M.

Preminuo novinar Miloš Vasić, osnivač nedeljnika “Vreme”

M.

Ostavite komentar