15. Oktobra 2022.

Ujedinjenje ili ponor: Kina spremna za borbu

Big Portal

On je istakao da je Peking spreman da nastavi iskreno da se bori i uloži sve napore za mirno ujedinjenje.

“Mirno ujedinjenje i princip „jedna zemlja, dva sistema“ je naša glavna politika u rešavanju pitanja Tajvana… Ponovno ujedinjenje mirnim putem najbolje je u skladu sa zajedničkim interesima kineske nacije, uključujući i tajvanske sunarodnike, i najviše je pogoduje dugoročnom i stabilnom razvoju Kine . Ovo je naš prvi izbor da rešimo tajvanski problem”, rekao je Sun Jeli na konferenciji za novinare uoči otvaranja 20. Kongresa Komunističke partije Kine.

“Trenutno, separatističke snage koje podržavaju tajvansku nezavisnost stalno provociraju, a spoljne snage intenziviraju svoje napore da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine, što ozbiljno šteti fundamentalnim interesima kineske nacije i interesima sunarodnika sa obe strane Tajvana. Tesnac, ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šteti izgledima za mirno ujedinjenje. Ako se dozvoli da se ovo dalje razvija, to će samo gurnuti Tajvan u ponor katastrofe “, rekao je on.

Sun Jeli je dodao da “nijedna osoba, nijedna sila ne bi trebalo da potceni našu čvrstu odlučnost, nepokolebljivu volju i značajnu sposobnost da branimo državni suverenitet i teritorijalni integritet”.

“Nadam se da većina tajvanskih sunarodnika shvata istinu da je ponovno ujedinjenje korisno, da je nezavisnost Tajvana ćorsokak i da se ne može osloniti na autsajdere. strano mešanje, zajedno stvaraju svetlu budućnost za mirno ujedinjenje”, naglasio je on.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu – prenela je RIA.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare