Ujedinjene nacije upozorile BiH zbog migranata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ujedinjene nacije upozorile BiH zbog migranata

Ujedinjene nacije pozvale su vlasti BiH da prestanu sa prisiljavanjem migranata na smeštaj u nesigurnim kampovima, opisujući ih nepodobnim za smeštaj ljudi.

Oko 800 migranata i izbeglica smešteno je na Vučjak, koje se nalazi u blizini miniranog područja, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, a na toj lokaciji nema tekuće vode, struje, prostorija za sanitaciju kao ni medicinske nege, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Ova lokacija je apsolutno neprimerena i neprikladna za smeštaj ljudi”, rekao je specijalni izveštač UN-a za ljudska prava migranata, Felipe Gonzalez Morales.”Bliži se zima i ja ponavljam svoj poziv za pravovremenim rešenjem za one koji nemaju prikladan smještaj”, apelovao je on i dodao da je “fragmentirana politička struktura” BiH, podeljene po etničkim linijama, potkopala njenu sposobnost da osigura osnovna prava migrantima.

Oko 40.000 migranata i izbeglica ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine, od kojih se oko 7.300 smestilo na područje Unsko-sanskog kantona u nadi da će preći granicu sa Hrvatskom. Od njih, 20 posto je djece.

Oko 93 posto migranata je izrazilo želju da traži azil u Bosni i Hercegovini no samo 5,4 posto njih je uspelo da formalno podnese zahtjev.

(Beta)

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

1 Komentar

Sarah 2 Oktobra, 2019 at 9:16 am

NEka ih Ujedinjene nacije prime u svoje sjediste u New Yorku i problem rijesen.

Odgovori

Ostavite komentar