2. Oktobra 2019.

Ujedinjene nacije upozorile BiH zbog migranata

Big Portal

Oko 800 migranata i izbeglica smešteno je na Vučjak, koje se nalazi u blizini miniranog područja, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, a na toj lokaciji nema tekuće vode, struje, prostorija za sanitaciju kao ni medicinske nege, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Ova lokacija je apsolutno neprimerena i neprikladna za smeštaj ljudi”, rekao je specijalni izveštač UN-a za ljudska prava migranata, Felipe Gonzalez Morales.”Bliži se zima i ja ponavljam svoj poziv za pravovremenim rešenjem za one koji nemaju prikladan smještaj”, apelovao je on i dodao da je “fragmentirana politička struktura” BiH, podeljene po etničkim linijama, potkopala njenu sposobnost da osigura osnovna prava migrantima.

Oko 40.000 migranata i izbeglica ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine, od kojih se oko 7.300 smestilo na područje Unsko-sanskog kantona u nadi da će preći granicu sa Hrvatskom. Od njih, 20 posto je djece.

Oko 93 posto migranata je izrazilo želju da traži azil u Bosni i Hercegovini no samo 5,4 posto njih je uspelo da formalno podnese zahtjev.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Sarah
Sarah
4 godine prije

NEka ih Ujedinjene nacije prime u svoje sjediste u New Yorku i problem rijesen.