UIGRANA KRIMI BANDA: Hrvati na srpskim kriminalcima zaradili više od 700.000 evra - BIGportal.ba
Region Vijesti

UIGRANA KRIMI BANDA: Hrvati na srpskim kriminalcima zaradili više od 700.000 evra

Vođe škaljarskog klana, pripadnici zemunskog klana i navijačkih grupa iz Srbije, dakle nosioci organizovanog kriminala iz cijelog regiona, koji se povezuju s međunarodnom trgovinom kokaina i ubistvima širom svijeta, u protekle dvije godine koristili su autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima. Kriminalne grupe koje su taj posao obavljale za njih zaradile su više od 700.000 evra.

Nakon jednogodišnje tajne akcije koju je hrvatska policija provela u koordinaciji s USKOK-om i policijama drugih zemalja, u srijedu je u Hrvatskoj uhapšeno tridesetak osoba, a pretraženo je na desetine kuća, stanova i firmi osumnjičenih.

Premda je policija uspjela da rekonstruiše neke od korisnika koji su putem kriminalne mreže osumnjičenih dolazili do hrvatskih dokumenata i zaista je riječ o ljudima s “impresivnim” kriminalnim pozadinama, tek treba otkriti ko je sve nabavljao ovakve dokumente, jer poznato je da su osumnjičenici izradili pasoše i lične karte za više od 100 osoba.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, riječ je o dvije zasebne grupe osumnjičenih koji su prema nekoliko modusa izrađivali dokumente za korisnike koji su im to plaćali, i to za iznos od 3.500 do 15.000 evra po dokumentu.

Dvije kriminalne grupe

Kao organizatora prve veće skupine osumnjičenih, njih 19, policija je osumnjičila 49-godišnjeg Nusreta Seferovića, predsjednika Vijeća romskih udruženja Hrvatske. Seferović je uhapšen na području Dubrave, a u srijedu prepodne policija je pretražila njegovu kuću u Kozari putevima u kojoj je smješteno nekoliko firmi.

Policija je uhapsila i nekoliko svojih radnika za koje se sumnja da su članovima kriminalne grupe dostavljali podatke o potencijalnim identitetima živih osoba koje će koristiti pri izradi krivotvorenih dokumenata.

Između ostalih, uhapšena je i Senka Staroveški iz službe Odnosa s javnošću karlovačke policije, koju se tereti da je takve podatke pribavljala iz policijskog informacijskog sistema preko drugih osumnjičenih policajaca, uglavnom referenata zaposlenih u raznim jedinicama MUP-a.

Prema optužbama, te podatke je Staroveški dostavljala bračnom paru Romeu i Ankici Demirović, pevačici, koja je takođe uhapšena u srijedu, a oni bi takve podatke dostavljali dalje Seferoviću.

Na čelu druge grupe Nikola Vein

U drugoj navodnoj grupi, koja prema optužbama policije i USKOK-a ima 11 članova, a na čelu joj je bio Nikola Vein, 2006. osumnjičen da je eksplozivnom napravom htio da počini teroristički napad, ali je na suđenju oslobođen.

Vein je u srijedu bio jedan od rijetkih osumnjičenih koji je isprva izbjegao policijsku akciju, jer već neko vrijeme živi u inostranstvu, ali navodno mu je tokom srijede policija ušla u trag te je i on bio blizu hapšenja.
Drugu razbijenu skupinu falsifikatora dokumenata predvodio je, prema optužbi, Nikola Vein (46), a uz njega je u lancu izrade krivotvorenih ličnih karata i pasoša RH u raznim ulogama učestvovalo još 10 osoba, od kojih nekolicina ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, a mnogi od njih i podebele policijske dosjee.

Veina se tereti da je u avgustu prošle godine povezao ostale osumnjičene radi zajedničkog djelovanja kojim bi pribavili lažna hrvatska dokumenta na imena stvarnih osoba koje u pravilu duže vrijeme nisu boravile u Hrvatskoj.

Istražitelji za sada nisu uspjeli da utvrde od koga je Vein dobijao podatke o pogodnim identitetima. On i njegova ekipa, prema optužbi, u nešto više od godinu dana uspjeli su da naprave oko 140 ličnih dokumenata, što ličnih karti, što pasoša.

Ilegalna zarada koju su pribavili članovi dvije razbijene grupe penje se iznad 700.000 evra.

Neki od članova škaljarskog klana, koji su koristili hrvatska dokumenta, i te kako su poznati srpskim i crnogorskim istražiteljima, ali i kao glavni akteri redova ispisanih u crnoj hronici.

Jovan Jovica Vukotić (39) – Kotoranin je kojeg se u policijskim evidencijama označava kao vođu škaljarskog klana i za kojim je Crna Gora sredinom februara ove godine raspisala potjernicu. Vukotić je bio blizak saradnik s grupom Luke Bojovića koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina. Vukotić je često boravio u Beogradu, ali je dolazio i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor gde se sastajao s pripadnicima klana Luke Bojovića. Vukotić je, takođe, poznat po tome što je, usprkos brojnim optužbama, osuđen samo jednom, i to zato što su krivicu za njegove zločine, navodno, često preuzimali njegovi bliski saradnici. Uhvaćen je 10. septembra prošle godine u Turskoj s lažnim ispravama.

Stevan Agbaba (36) – iz Sremskih Karlovaca u je uhvaćen u Velikoj Britaniji pod lažnim imenom Aleksandar Uljarević i osuđen na 12 godina zbog šverca 22 kilograma kokaina vrednog tri miliona funti. Vodio je osiguranje nekoliko novosadskih lokala, a u krimi-miljeu su ga oslovljavali “šefe”.

Dragan Pečurica – slovi za jednog od najvažnijih saradnika Jovice Vukotića koji je učestvovao i na sastanku škaljaraca na Zlatiboru 2014. godine kad su se dogovarale likvidacije suparnika, piše Jutarnji.hr.

Damir Meljović – uhapšen je 9. maja 2018. godine u Parizu sa 69 kilograma kokaina. Tada je uhapšena grupa crnogorskih državljana, a ta grupa je izrađivala i lažne pasoše članovima kotorske kriminalne grupe osumnjičene za teška krivična dela. Koristio je lažni identitet Damir Veljović.

Krsto Vujić Terminator – iz Herceg Novog preživio je nekoliko atentata, a posljednji 22. septembra 2018. kada su na njega pucali iz snajpera u blizini pogrebnog poduzeća u Meljinama. Prije toga je bio ranjen prilikom aktiviranja eksplozivne naprave koja je podmetnuta ispod njegovog automobila.

(Jutarnji list)

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar