Uhapšeno više lica zbog šverca migrantima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Uhapšeno više lica zbog šverca migrantima

Rezultati višemesečne međunarodne kriminalističke istrage predstavljeni su danas u policijskoj stanici u Kopru gdje su istražitelji razbili zločinačku organizaciju koja je sa jugoistoka Balkana krijumčarila ljude u Sloveniju, a potom u Italiju.

Policajci su uhapsili 10 osumnjičenih iz Slovenije, Hrvatske i Srbije za krijumčarenje migranata, a državnu granicu je uz pomoć uhapšenih pokušalo da pređe najmanje 150 ljudi, pišu slovenački mediji.

U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi koju je koordinisao Evropol učestvovali su predstavnici slovenačke, hrvatske, italijanske i bosnasko-hercegovačke policije, prenio je portal Klix.

Šef sektora kriminalističke policije u Kopru Dean Jurić objasnio je da su nadgledali organizirovanu kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem izbjeglica iz balkanskih zemalja širom Slovenije i šire u druge zemlje Evropske unije, posebno u Italiju, sve od aprila do oktobra.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman je na konferenciji za medije u Kopru potvrdio da je razbijena izuzetno organizovana kriminalna grupa kojoj je cilj bio da ih iz BiH prebace na teritoriju EU.

Pet od šest osoba je uhapšeno, s obzirom da je jedna osoba trenutno van BiH.

–Uspjeli su da prokrijumčare 315 osoba, a za svakog su naplatili po 1.000 evra, prije nego što su uhapšeni – naveo je savjetnik direktora Granične policije BiH.

U zločinackoj organizaciji u Sloveniji bilo je još pet državljana Srbije, četiri državljana Slovenije i jedan državljanin Hrvatske, koji su imali dobro definisane i podijeljene uloge.

Istražitelji su utvrdili da je organizator bio 28-godišnji stanovnik Pirana, a njemu su pomagali odbjegli vodiči i prevoznici koji su vršili transport stranaca sa slovenačko-hrvatske granice u Italiju.

Prema Jurićevim riječima, istražitelji su u Portorožu prošle srijede sproveli dvije kućne istrage.

Uhapsili su troje osumnjičenih koji su do tada još bili na slobodi te su ovom prilikom zaplenili manju količinu droge i jedan pištolj.

Oni su prikupili dovoljno dokaza za podnošenje krivičnih prijava za najmanje 24 krivična dela koja uključuju prelaske državne granice te jedno krivično delo trgovine drogom i nedozvoljenog posedovanja oružja.

Prevoznici su toko bekstva skrivali migrante u delovima vozila, a neki od pomagača su ih prijavili policiji.

Istražitelji procenjuju da je najmanje 150 stranaca, većinom državljana Sirije, Iraka, Irana, Eritreje i Afganistana nezakonito prešlo ili pokušao ilegalno da pređe slovenačko-hrvatsku granicu preko spomenute zločinačke organizacije.

Jurić je rekao da je istražni sudija za 10 osumnjičenih odredio šest mera kazne zatvora i jednu meru kućnog pritvora.

Protiv dvojice osumnjicenih su podignute optužnice, dok se protiv jednog od osumnjicenih, državljanina Srbije, još uvijek traga.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar