28. Juna 2019.

UHAPŠENI U NJEMAČKOJ :Tri državljanina BiH predmet istrage zbog terorističkog napada u Parizu

Big Portal

Istraga zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine vodi se protiv tri državljanina Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.
Državljanin Bosne i Hercegovine Adis Abaz uhapšen je u akciji njemačke policije zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine. Abaz je uhapšen po potjernici belgijske policije prije osam dana u njemačkom gradu Drezdenu, a kako prenose mediji, on bi uskoro trebao biti izručen Belgiji, piše Klix.

Ovim povodom od Ministarstva inostranih poslova BiH tražili smo zvanične informacije koje se odnose na ovaj slučaj. Kako su rekli, Ambasada BiH u Berlinu je 28. juna 2019. godine primila službenu informaciju nadležnog Državnog tužilaštva u Drezdenu, da je, na osnovu Evropskog naloga za hapšenje izdatog od Osnovnog istražnog suda u Briselu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhapšen u SR Njemačkoj dana 20. juna 2019. godine u 01:48 sati.

– U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravosnažnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije – kazali su nam iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Prema navodima Državnog tužilaštva u Drezdenu, predmetni Evropski nalog za hapšenje izdat je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana sa aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani “Bataclan”.

– U informaciji Državnog tužilaštva u Drezdenu navedeno je i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, više informacija neće biti dostupno javnosti, zbog razloga koji se tiču daljeg provođenja istrage – zaključuju iz Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare