29. Juna 2022.

Uhapšen ukrajinski gradonačelnik Hersona

Big Portal

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se severozapadno od poluostrva Krim koji je prisajedinila Rusija, a okupiran je tokom prve nedelje ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u februaru, i veliki deo lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

„Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija“, saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Halina Ljaševska, savetnica Kolihajeva, navela je da je “gradonačelnik otet nakon što je odbio da sarađuje sa ruskim okupatorima Ukrajine”.

Ona je saopštila na Fejsbuku da je “jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata” i da su ga „čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i, najverovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti”.

Drugi zamenik kojeg je Moskva postavila u ovom regionu, Kiril Stremousov, rekao je ranije u ponedeljak ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je Kolihajev naneo „mnogo štete“ ruskom „procesu denacifikacije“ u Ukrajini i da je „konačno neutralisan“.

Slučaj Kolihajeva nastavlja se na prethodne otmice ukrajinskih zvaničnika na teritoriji pod kontrolom Rusa, uključujući Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja, koji je izjavio da se suočio sa satima “teških” ispitivanja kada je otet u martu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare