Ugroženi podaci 100 miliona korisnika Androida zbog neispravne "cloud" sinhronizacije - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Ugroženi podaci 100 miliona korisnika Androida zbog neispravne “cloud” sinhronizacije

Istraživači kompanije Check Point Software Technologies Ltd, naveli su da se incident odnosi na 23 popularne aplikacije koje dovode u opasnost lične podatke korisnika putem internih resursa programera, poput pristupa mehanizmima za ažuriranje i skladištenju.

Potencijalno kršenje se prvenstveno svodi na upotrebu pristupa bazi podataka u realnom vremenu, uslugu koja programerima omogućava skladištenje podataka u oblaku. Istraživači su otkrili da mogu da povrate osetljive informacije, uključujući adrese e-pošte, lozinke, privatnu razmenu poruka, lokaciju uređaja, korisničke identifikatore i još mnogo toga, a sve zato što aplikacije nisu obezbeđivale pristup između aplikacije i baze podataka u oblaku.

Jedan od primera je aplikacija nazvana Astro Guru, koja je opisana kao popularna aplikacija za astrologiju, horoskop i hiromantiju sa više od 10 miliona preuzimanja. Istraživači su mogli da pristupei ličnim podacima, uključujući detalje o plaćanju, zbog nesigurnog načina “cloud” sinhronizacije podataka.

Istraživači su primetili da, iako je skladištenje u oblaku na mobilnim aplikacijama elegantno rešenje za pristup datotekama, mogu postojati ozbiljne implikacije ako programeri ugrade tajne i pristupne ključeve iste usluge u svoje aplikacije.

Ray Kelly, glavni inženjer bezbednosti u kompaniji WhiteHat Security Inc, koja se bavi bezbednošću aplikacija u oblaku, primetio je da programeri imaju tendenciju da misle da pozadinski procesi skriveni od hakera, što je u industriji sajber-bezbednosti poznato kao “bezbednost kroz nejasnoće”.

“To je slično skrivanju ključa kuće ispod otirača i mišljenju da je vaša kuća sigurna”, rekla je Kelly. “Da bi se osiguralo da je mobilna aplikacija bezbedna, potrebno je da se binarni i mrežni podaci, pozadinska memorija i API aplikacije temeljno testiraju na sigurnosne propuste koji mogu dovesti do problema kao što je curenje podataka.”

Danas objavljeno

Gmail postao pametniji

Vanja A

Huawei predstavio novi EMUI 13 operativni sistem

Vanja A

G.Skill pustio u prodaju DDR5-8000 Trident Z5 memorije

Vanja A

Ostavite komentar