Ugradili stent sa isteklim rokom, ali nastavili da rade?! - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Ugradili stent sa isteklim rokom, ali nastavili da rade?!

Protiv bračnog para doktora Milana M. i Snežane L, koji su se našli u centru istrage zbog sumnje da su prošle godine pacijentu Kliničkog centra Kragujevac ugradili medicinski uređaj sa isteklim rokom upotrebe, podnijete su tri krivične prijave! Pacijent kome je stent ugrađen je preminuo.

Nakon što je objelodanjeno saopštenje policije da je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu podnijeta prijava protiv dvoje bivših ljekara zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći, velika prašina podigla se u javnosti, ali i među pacijentima, koji se nalaze u ovoj ustanovi i koji sada strahuju za svoje zdravlje.

Doktor Predrag Sazdanović v. d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, objasnio je za Blic da nema mjesta panici i detaljno objasnio kako je otkriven propust ljekara.

–Pošto imamo precizan sistem i dobru kontrolu ulaza i izlaza faktura i bar kodova, prošle godine u martu, na interventnoj radiologiji pojavilo se nešto što je nama dalo signal da je upotrebljen uređaj, tačnije žica, kojoj je istekao rok trajanja odavno. Mi smo pokrenuli proceduru, unutrašnji vanredni popis, i obavijestili antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja – objašnjava doktor Sazdanović.

Proces utvrđivanja svih okolnosti trajao je nekoliko mjeseci, pa je tako minule jeseni podnijeta i prva prijava protiv dvoje ljekara iz ove ustanove koji su, u međuvremenu, dobili otkaz.

–Nakon što su utvrđene činjenice, protiv dva doktora su podnijete tri krivične prijave: za nesavjesno liječenje, za falsifikovanje dokumentacije i nanesenu ekonomsku štetu od preko četiri miliona dinara Kliničkom centru Kragujevac. Slučaj sada vode Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Kraljevu – rekao je doktor Sazdanović i dodao da više od toga, zasad, ne može da kaže. Velika panika proširila se i među pacijentima koji su smješteni u KC Kragujevac.

Međutim, prema Sazdanovićevim riječima, pacijenti su sigurni i razloga za brigu nema. Naime, u javnosti se pojavila pogrešna informacija o ugrađenom stentu kome je istekao rok, a doktor je pojasnio da nije u pitanju stent koji se ugrađuje u srce, već uređaj za krvne sudove mozga.

Inače, stent je medicinski uređaj u vidu žice koji služi za proširenje suženih krvnih sudova. Ne mora biti korišćen samo u kardiologiji, kako se najčešće vjeruje.

Ipak, odgovor na pitanje koje sve kopka je kako se, uopšte, uređaj sa rokom isteklim prije skoro deceniju našao u skladištu ove zdravstvene ustanove, daće policijska istraga, kada se sve okolnosti rasvijetle. Važno je odgovoriti i da li dio odgovornosti snose i drugi zaposleni, čiji je zadatak bio da kontrolišu stanje uređaja koji se koriste.

Ljekari pobjegli u inostranstvo?

Pojedini beogradski mediji, pozivajući se na obaviještene izvore, prenijeli su da se bračni par ljekara nalazi u Crnoj Gori, gdje rade od septembra 2019. godine. Navodno su zaposleni u Kliničkom centru u Podgorici.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

Ostavite komentar