16. Jula 2022.

Ugašeni požari kod Čitluka i Čapljine

Big Portal

-Požari su ugašeni oko Čitluka i Čapljine uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH i vatrogasaca. I mještani su nam pomagali. Imamo problem sa vjetrom, ali se nadamo da neće biti novih problema tokom dana i u večernjim satima – rečeno je iz Profesionalne vatrogasne jedinice Čitluk.

Helikopteri Oružanih snaga BiH sada će se fokusirati na požara oko Konjica. Helikopteri prave pauzu i probaće kasnije opet da gase požare, a razlog zbog kojeg čekaju polijatenje je jak vjetar koji pravi probleme.

Šef vatrogasne jedinice Čapljina Mate Јurković potvrdio je da je angažman helikoptera Oružanih snaga BiH završen i da je vatra ugašena, kao i da je sada pred vatrogascima veliki posao čišćenja kako se požari ne bi ponovno aktivirali.

-Vatra je bila zahvatila sve od Šurmanaca do Bijakovića i Gradca kompletno područje. Sad su ostale velike naslage, na dosta mjesta se požari ponovno aktiviraju, teren je težak i sve radimo naprtnjačama, ali smo svi na terenu i nadamo se da ćemo danas sve završiti i mirno ući u noć – rekao je Јurković.

Јutros je najkritičnije bilo ispod brda Zoljevac, gdje je vatra ugrozila kuće.

Helikopteri OS trebalo bi da nastave da gase požar koji je zahvatio više od 20 hektara površine kod Boračkog jezera na području Konjica.

RTRS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare