UEFA potvrdila: Novi format LŠ od 2024. - BIGportal.ba
Fudbal Sport

UEFA potvrdila: Novi format LŠ od 2024.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) potvrdila je novi format Lige šampiona koji će stupiti na snagu od 2024. godine.

Elitno klupsko fudbalsko takmičenje doživeće veliku promenu, pošto će od 2024. imati 36 klubova i preoblikovanu grupnu fazu.

Biće to jedna grupa, od 36 timova, pri čemu će svaki klub igrati 10 mečeva.

Osam timova sa najvećim brojem bodova kvalifikovaće se direktno u nokaut fazu. Shodno tome, biće promena i u samom žrebu.

Ako se predlog usvoji, svi učesnici novog formata Lige šampiona bi na žrebu bili podeljeni u četiri „divizije“, po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet „kod kuće“ i u gostima.

Na primer, najjači timovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg „šešira“, a dva protiv onih iz najslabijeg.

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom.

Kada se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih timova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu – ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko to ispada zajedno s onih 12 najlošijih uz uvodnog dela Lige šampiona.

Novi model usvojen je na sastanku čelnika UEFA u ponedeljak.

Ta potvrda stigla je samo 12 sati nakon što je 12 najvećih evropskih klubova potvrdilo da će osnovati Superligu.

S.K.

Danas objavljeno

Australija bez Kirjosa u Dejvis kupu

Vanja A

“Da li žalim što sam rođen u eri Novaka, Rodžera i Rafe? Da i ne”

Zeljka

Premijer Viktorije opet o vakcinama, ne želi da popusti teniserima

Zeljka

Ostavite komentar