29. Aprila 2022.

UEFA na meti kritika – preispituje promjene Lige šampiona

Big Portal

Razlog je u tome što više srednjerangiranih klubova i grupa navijača žele da ograniče promene koje favorizuju bogate klubove.

UEFAje danas za Asošiejted pres navela da će se njen Komitet za klupska takmičenja sastati 10. maja. Taj Komitet daje formalne predloge na odobrenje Izvršnom odboru Uefa, koji će se istog dana sastati u Beču.

Navijači i klubovi su zabrinuti pošto smatraju da bi novi predlozi mogli da otežaju takmičenje većini klubova, ako više novca bude usmereno na klubove koji se takmiče u Ligi šampiona.

Među njima je i garantovanje klubovima 10 utakmica u Ligi šampiona, umesto kao do sada šest i davanje dva od četiri mesta za nove učesnike poznatim klubovima na osnovu njihovih “istorijskih zasluga”, ako se ne kvalifikuju kroz rezultate.

Ta mesta sa koeficijentom vrede desetine miliona dolara Uefinog nagradnog fonda i osmišljena su da nagrade elitni tim koji ima lošu sezonu.

Tu promenu podržala je Asocijacija evropskih klubova (ECA), pre nego što su Uefu napustili neki zvaničnici ECA i pokušali da osnuju Super ligu.

“To izaziva nelagodu kod klubova koji nisu u samom evropskom vrhu”,
 rekao je ove nedelje izvršni direktor Ajntrahta iz Frankfurta Aksel Helman.

On je rekao da klubovi rade zajedno “na jačanju interesa srednje klase”.

Jedno od četiri dodatna mesta rezervisano je za šampiona domaće lige, a preostalo mesto trebalo bi da ide petoplasiranom iz francuskog prvenstva.

Novim predlozima protive se i dva evropska udruženja navijača. Oni žele da UEFApreispita svoje odluke pre nego što formati takmičenja za sezone 2024/2027 budu predati emiterima i sponzorima.

U saopštenju grupe navijača navodi se da je dozvola klubovima da se kvalifikuju na osnovu prošlih zasluga “protiv samog principa sportskih zasluga”.

Ukupan prihod Uefinih klupskih takmičenja iznosi 3,5 milijardi evra, od čega dve milijarde dele 32 učesnika Lige šampiona. ECA predviđa porast od gotovo 40 odsto u odnosu na predložene formate. Helman je rekao da bi više novca trebalo preusmeriti na Ligu Evropa i Ligu konferencija.

Ta takmičenja trebalo bi da budu proširena, ali će imati manje utakmica nego Liga šampiona.

Odluka bi mogla biti doneta na marginama finala Lige šampiona, koje će biti održano 28. maja u Parizu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare