15. Oktobra 2019.

UEFA gubi “bitku” – Turci salutirali vojnicima u Siriji

Big Portal

Evropska fudbalska unija (UEFA) polako gubi bitku protiv politike na stadionima uprkos čestim drakonstim kaznama.

UEFA je najavila da će istražiti salutiranje reprezentativaca Turske na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Turci su prvo salutirali nakon gola Dženka Tosuna protiv Albanije u petak u Istanbulu, a potom i u Parizu posle remija sa Francuskom.

Oni su salutiranjem pružili podršku svojim vojnicima koji već nekoliko dana ratuju sa Kurdima u severnoj Siriji.

“Za našu naciju, posebno za one koji rizikuju svoje živote”, napisao je Tosun na Instagramu uz sliku sa salutiranjem u Istanbulu, a potom je objavio i salutiranje iz Pariza uz poruku, “Još nismo gotovi”.

UEFA ne dozvoljava političke poruke na utakmicama u okviru svojih takmičenja, pa Turcima sledi kazna. Spekuliše se čak i o oduzimaju domaćinstva finala Lige šampiona ove sezone koje je dodeljeno Istanbulu.

Portparol UEFA Filip Taunzend je rekao italijanskoj novinskoj agenciji Ansa da turski pozdrav izgleda kao provokacija.

“Mogu da vam garantujem da ćemo da istražimo ovu situaciju”, rekao je Taunzend.

https://www.instagram.com/p/B3fnwLhnTwP/?utm_source=ig_embed

Turci su remijem na Sen Deniju zadržali prvo mesto u Grupi H ispred Francuske, pa su na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Salutiranjem su rizikovali kaznu koja bi možda mogla da ih čak košta nastupu na EURO 2020. Međutim, na osnovu nekih prethodnih sličnih situacija, možda prožu samo sa novčanom kaznom.

Tosunovu poruku su “lajkovali” Nemci turskog porekla Ilkaj Gindoan i Emre Džan, koji su kasnije povukli svoje “lajkove”.

“Verujte mi, posle onoga što se dogodilo prošle godine, poslednja stvar koju želim je politička poruka”, rekao je Gindoan, a Džan je dodao, “Ja sam apsolutni paficista i protiv sam svakog oblika rata”.

U maju 2018. FS Nemačke je kritikovao svog reprezentativca turskog porekla Mesuta Ezila zbog poziranja sa predsednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom.

FIFA je kasnije kaznila trojicu reprezentativaca Švajcarske Granita Džaku, Đerdana Šaćirija i Štefana Lihtštajnera zbog albanskih nacionalističkih poruka na utakmici sa Srbijom na SP u Rusiji.

https://www.instagram.com/p/B3fp3oBn0AF/?utm_source=ig_embed

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare