UEFA bi izgubila sudski spor sa Evropskom Superligom - BIGportal.ba
Fudbal Sport

UEFA bi izgubila sudski spor sa Evropskom Superligom

UEFA je nemoćna da zabrani igračima da igraju za svoje zemlje, tvrdi veliki broj advokata koji je upoznat sa sistuacijom.

Iako je iz Niona poručeno da će svi biti izbačeni ih klupskih i nacionalnih takmičenja, te da neće moći da igraju za reprezentacije, ukoliko igraju u najavljenoj Evropskoj Superligi, postoji pitanje kako misle da učine tako nešto.

Prosto jer u članu 6.11 ugovora svakog igrača Premijer lige stoji da “klub ne može da učini ništa što bi zabranilo igraču nastup za njegov nacionalni tim”.

Foto: EPA-EFE/Richard Juilliart /

To podrazumeva da klubovi moraju da slede statute i pravila FIFA i UEFA, kao i FA Engleske, a u slučaju da se tako nešto onemogući igračima, znači li to automatski i raskid saradnje?

Kako god, eksperti objašnjavaju da klubovi osnivači Evropske Superlige imaju sve šanse da dobiju sudski spor protiv UEFA u slučaju pokušaja zabrane njihovim igračima da igraju za reprezentacije.

Oni imaju jakog asa u rukavu. Sud je pravi put za njih. Imaju dobre šanse da dobiju spor. Imaju dobre izglede da zaista krenu sa svojim takmičenjem“, objasnio je Mark Ort, eksperst za sudske sporove u sportu.

Evropski sudovi su već donosili slične presude u nekim drugim sportovima, poput klizanja i rvanja.

U međuvremenu, kapiteni klubova Premijer lige su u okviru svoje Whatsapp grupe raspravljali na temu Superlige i preovladava osećaj šoka poslednjim dešavanjima. Čak je i premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da novoj ligi planira da pokaže “crveni karton”.

B92.

Danas objavljeno

Gordić: Zvezda ima jednu od najbolji odbrana u Evroligi

Vanja A

Stanojević: Pad forme? Imamo 36:3, kad je Partizan bio kandidat za titulu?

Vanja A

Ruskinja i Estonka igraće za titulu u Moskvi

Vanja A

Ostavite komentar