Udovičić: Delta plus soj je vjerovatno stigao u Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Udovičić: Delta plus soj je vjerovatno stigao u Srbiju

Komandant vojne bolnice na Karaburmi u Beogradu Ivo Udovičić rekao je za RTS da se u toj ustanovi liječi 114 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da je preko 70 odsto nevakcinisanih. Što se tiče delta plus soja virusa moramo da se zabrinemo, u pitanju je mnogo zaraznija forma, istakao je Udovičić.

U ovom trenutku na liječenju u crvenim zonama je više od 6.700 pacijenata, u najtežem stanju – na respiratoru je 270. Ima i mlađih, ali i starijih.

U bolnicama ima i onih koji su više vjerovali lijeku ivermektin nego vakcini.

U bolnici na Karaburmi je 114 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Svaki treći je mlađi od 50 godina. Preminula su dva pacijenta koja nisu bila vakcinisana.

Komandant vojne bolnice docent Ivo Udovičić rekao je za RTS da su pacijenti u jako teškom stanju, preko 70 odsto njih zahtijeva dodatnu kiseoničku terapiju.

  • Zabrinjava nas procenat nevakcinisanih, u ovoj bolnici preko 70 odsto je nevakcinisanih, kod mlađih od 55 godina preko 85 odsto je nevakcinisanih. Dodatno zabrinjava – imamo dva mlada pacijeta u jednici intenzivne njege – od 31 i 37 godina, koji su nevakcinisani – kaže Udovičić.

U posljednjih par dana od dvadeset pacijenata samo troje su bili vakcinisani, u jedinici intenzivne nege – to su stariji ljudi sa slabijim imunitetom i sa dosta komorbiditeta.

Osvrćući se na statistiku o tome da li se pacijenti kada izađu iz bolnice vakcinišu, Udovičić kaže da imaju podatke da u se svi vakcinisali pacijenti koji su izašli iz bolnice.

O liječenju ivermektinom

Udovičić je rekao da mnogi od pacijenata neće da priznaju da su pili ivermektin.

  • Imamo pacijente koji su pili ivermektin, on nije ni u jednom protokolu preporučen, ne preporučuje se za liječenje kovida 19. Lijek ima dozvole u veterini, a ne za humanu upotrebu, ima mnogo neželjenih dejstava – kaže on.

Delta plus soj virusa zarazniji

Udovičić kaže da postoji razlog za veliku zabrinutost, jer je delta plus soj mutirao na spajku, na dijelu gdje ulazi u ćelije, to je mnogo zaraznija forma virusa.

  • Verovatno je stigao u Srbiju – kaže Udovičić.

Moramo da se zabrinemo, virus je zarazniji – izazvaće veći broj oboljelih na dnevnom nivou i samim tim i teže kliničke slike, kaže Udovičić.

Produžen raspust, poruka mladima

Udovičić kaže da je potrebno upozoriti mlade da vode računa o protivepidemijskim mjerama, da vode računa o svojim starijima, u bolnicama su uglavnom stariji pacijenti koje je neko mlad zarazio, imuni sistem kod starijih je narušen.

  • Preporučio bih mladima da izbjegavaju velika okupljanja, velike žurke jer svako okupljanje nosi veliki rizik masovnog zaražavanja – zaključio je Udovičić.

Danas objavljeno

Evropu čeka novi talas virusa

M.

Osuđeno deset profesora srednje škole u Rudom

M.

Vučić: Neće nas bombardovati

M.

Ostavite komentar