Udovice džihadista u BiH? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Udovice džihadista u BiH?

U BiH bi uskoro mogla da se vrati prva grupa udovica iz Sirije čiji su muževi poginuli u redovima terorističke organizacije „Islamska država”, saznaje Avaz.

Izvor ovog lista iz Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara u tehničkom mandatu tvrdi da je Koordinaciono telo ovog ministarstva ubrzalo aktivnosti na stvaranju uslova za povratak u BiH prve grupe od tri žene koje se trenutno nalaze u kampovima pod kontrolom Kurda na obali reke Eufrat u severnom delu Sirije, prenosi Srpskainfo.

– Prikupljaju se svi podaci, pre svega dokazi da one imaju državljanstvo BiH, a potom se ispituje njihova uloga u „Islamskoj državi“. Za sada su, u saradnji sa njihovim porodicama ovde u BiH, za tri žene i njihovu decu, koju su odvele u Siriju, skoro kompletirani dosijei. Sve se radi u saradnji sa SAD i njihovim nadležnim telima – rekao je anonimni izvor.

Prema ovom izvoru, udovice će u BiH, najverovatnije, biti prebačene avionom uz pomoć američkih snaga.

Izvor navodi da se, istovremeno, razmatraju mehanizmi za eventualno sankcionisanje žena koje su odlaskom podržale „Islamsku državu”, ali i programi njihove deradikalizacije.

O ovim ženama pisao je i Dejli mejl, koji navodi da su tinejdžerke opisane kao džihadističke „pinap poster devojke”, poreklom iz BiH, pobegle iz Austrije i pridružile se „Islamskoj državi”, zbog čega im, ako se vrate u BiH, preti kazna zatvora od 15 godina.

Blic

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar