30. Januara 2022.

Udio u upotrebi Windows 11 je sada preko 16%, kaže AdDuplex

Big Portal

AdDuplex, kompanija koja obezbeđuje okvir za oglašavanje za aplikacije u Microsoft Store-u, nedavno je objavila svoj izveštaj o upotrebi za mesec januar. Za dva meseca od poslednjeg izveštaja, još u novembru, AdDuplex podaci pokazuju da je Windows 11 skoro udvostručio svoj udeo u upotrebi na 16,1%. U novembru je iznosio 8,6%.

Kao i obično, važno je napomenuti nekoliko stvari. Izveštaj je zasnovan na podacima prikupljenim sa oko 60.000 računara koji podešavaju aplikacije koje sadrže AdDuplex SDK v.2. Oo je relativno mala veličina uzorka, kada se sve uzme u obzir. Povrh toga, procenti su ovde samo u odnosu na ukupan broj uređaja koji koriste neku verziju operativnog sistema Windows 10 ili 11, pošto samo te aplikacije mogu imati AdDuplex SDK. To znači da više ne uzimamo u obzir starije verzije kao što su Windows 7 ili 8.

Ipak, ovo su sasvim dobre cifre za Windows 11, i u skladu sa nedavnom izjavom Microsofta da je usvajanje Windows 11 bilo mnogo brže nego što se očekivalo. Ranije ove nedelje, kompanija je objavila da ljudi nadograđuju svoje mašine na Windows 11 dvostruko brže nego na Windows 10, a zadovoljstvo kupaca je takođe najveće za bilo koju verziju Windowsa. Sve to je još impresivnije kada uzmete u obzir da mnogi računari sa operativnim sistemom Windows 10 ne ispunjavaju sistemske zahteve za Windows 11 i ne mogu se normalno nadograditi.

Osim Windows 11, takođe vidimo da je Windows 10 verzija 21H2 takođe značajno porasla, dostigavši udeo u upotrebi od 12,1%. Ovo je verzija na koju korisnici nadograđuju ako njihov računar ne podržava Windows 11, a takođe je verovatno da će biti više usvojen u poslovnim scenarijima pošto je to mnogo manje ažuriranje od Windowsa 11. Ako saberemo ova dva (ukupno 28,2%), oni su druga najkorišćenija verzija Windowsa

Najkorišćenija verzija je i dalje Windows 10 verzija 21H1 sa 28,6%, ali to je veliki pad sa 36,3% u novembru, tako da je jasno da korisnici usvajaju ažuriranje na Windows 11 brzim tempom. Windows 10 verzija 20H2 takođe je pala sa 31,8% na 26,3%, tako da sve više korisnika prelazi na najnovije verzije Windowsa.

Podsećanja radi, Microsoft ubacuje podršku za Android aplikacije u Windows 11 sledećeg meseca, tako da će biti zanimljivo videti da li još više korisnika smatra da je to dovoljno dobar razlog za nadogradnju, ako već nisu, prenosi XDA-Developers.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare