UDARNA VIJEST SVIH SVJETSKIH MEDIJA: Turčin Ugur Sahin, tvorac prve vakcine protiv korone, najavio kada se vraćamo normalnom životu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

UDARNA VIJEST SVIH SVJETSKIH MEDIJA: Turčin Ugur Sahin, tvorac prve vakcine protiv korone, najavio kada se vraćamo normalnom životu

Tvorac prve vakcine protiv korone Ugur Sahin, profesor na Univerzitetu Johannes Gutenberg i saosnivač biotehnološke kompanije BioNTech, smatra da ćemo se do ljeta vratiti normalnom životu, piše u Večernji list koji je bio na predavanju i razgovarao s poznatim naučnikom.Na pitanje kada će pandemija covid-19 prestati Sahin je rekao da neće prestati, ali ćemo je moći kontrolirati.

“Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Europi, dovoljno kontrole postići useptembru, ali ćemo smrtnost smanjiti već u martu i aprilu. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi vakcinistai. Moraćemo naučiti živjeti s tom situacijom. Dolaziće s vremena na vrijeme do jake zaraze, zbog nevakcinisanosti , s tim ćemo morati živjeti, ali vratićemo se u naš normalan život najkasnije do ljeta, to je ono što ja vjerujem”, rekao je naučnik.

Upitan može li njegova vakcina zaštititi od novih sojeva covida-19 Sahin je rekao da su ga do sada testirali na britanskoj varijanti, a uskoro će objaviti i podatke o brazilskoj, kao i južnoafričkoj.

“Kod britanske varijante nivo zaštite je isti, nešto je manji kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. Ali to nije ništa što bi nas zabrinulo. Važno je reći da su antitijela samo jedan nivo zaštite te da postoje i drugi nivoi. U svakom slučaju, želimo procijeniti kako se soj može promijeniti te napraviti kliničku studiju s jednom ili dvije varijante da bismo vidjeli koliko se često te promjene događaju”.

Govoreći o budućnosti cjepiva temeljenima na glasničkom RNK Sahin je kazao kako je moguće da će odobrenje ovog cjepiva ubrzati odobrenja i za buduća.

“Imamo platformu koja dozvoljava da mijenjamo vakcinu za ovaj koronavirus ili da promijenimo vakcinu protiv gripe, u ovim slučajevima mogli bismo gledati na mRNK kao na platformu. Međutim, svaki novi virus je i nepoznat pa se mora procijeniti u kontekstu postizanja imunosti, inaktivacije, sprečavanja bolesti, pa je to sasvim nova igra. Ne mislim da jednostavno u budućnosti možemo početi cijepiti ljude bez da napravimo klinička ispitivanja. Ali mogli bismo smanjiti vremenski okvir u kojem možemo cjepivo učiniti dostupnim na period do šest mjeseci, u nekoj sljedećoj pandemiji”, rekao je Sahin, prenosi Hina.

Danas objavljeno

“Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata”

M.

Patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo zemlje da se okrene Istoku

M.

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Ostavite komentar