26. Maja 2019.

Udar mladih jutjubera na njemačke političare

Big Portal
 Grupa od devedesetak najuticajnijih nemačkih zvezda na društvenoj mreži “Jutjub” objavila je zajednički video-snimak u kojem pozivaju građane da ne glasaju za stranke vladajuće koalicije – demohrišćanski blok (CDU-CSU) i socijaldemokrate (SPD), ali ni za opozicionu desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD).
U trominutnom video-snimku jutjuberi veoma različitih interesovanja i usmerenja, koji imaju ukupno deset miliona pratilaca na ovoj društvenoj mreži, kritikuju vladajuće stranke, ali i desničarske populiste, pre svega zbog toga kako tretiraju pitanje klimatskih promena i zaštite životne sredine.

“Nažalost, nepovratno uništenje naše planete nije neki apstraktni scenario već očekivani rezultat aktuelne politike“, ističu oni, dodajući da su posledice i izumiranje brojnih životinjskih vrsta, sve više bolesti, ekonomska šteta koja se broji u milijardama, kao i egzodus stotine miliona izbeglica. „Ovo nije nešto što mi tvrdimo, već oko toga postoji neverovatno veliki konsenzus među naučnicima“.

Ovaj njihov apel je zapravo vrhunac mladačkog udara na nemačke političare, koji je počeo pre nedelju dana kada je video pod nazivom “Demoliranje CDU” objavio dvadesetšestogodišnji jutjuber, poznat pod pseudonimom Rizo.

Ovaj informatičar i muzičar u snimku koji traje bezmalo sat vremena, tačku po tačku analizira program i nekadašnja obećanja CDU i kancelarke Angele Merkel, navodeći slikovito gde su izneverena obećanja i gde političari ove stranke govore jedno a rade drugo.

Obučen u jarkonarandžastu duksericu i sa kosom ofarbanom u fluoroscentno plavo, Rizo govorom tinejdžera secira politiku CDU, ali i SPD u pitanjima obrazovanja, ekonomije, zaštite klime, spoljne ali i celokupne unutrašnje politike.

Ono što je među srpskim korisnicima jutjuber Baka Prase, to je među nemačkom omladinom Rizo tako da za samo sedam dana ovaj njegov poduži video-snimak ima više od 9,5 miliona pregleda i taj broj i dalje raste. Upravo činjenica da se u svojim objavama nikad nije bavio politikom već više zabavnim komentarisanjem različitih tema, mnoge je zainteresovalo da pogledaju ovaj poprilično dug snimak.

Ali, i Rizo se pobrinuo da snimak ne bude dosadan. Osim ocene da je vreme “da se unište vodeće političke stranke”, on je optužio vladajuću koaliciju da sprovode neodrživ oblik politike koji “uništava naše živote i našu budućnost”, naročito ističući da vode politiku koja je protiv mladih.

Uz po koju psovku i veoma slikovito objašnjavanje, Rizo je optužio takozvanu veliku koaliciju demohrišćana i socijaldemokrata da su stvorili još dublju podelu između superbogatih i većine Nemaca, dodajući da „45 najbogatijih porodica u Nemačkoj poseduje koliko i najsiromašnijih 50 odsto“.

“Uvek kažete da bi trebalo da se mladi bave politikom, a u tom slučaju morate da se pomirite s tim kad oni misle da je vaša politika s*anje”, rekao je Rizo u direktnom obraćanju vladajućim političarima.

Iako je istakao da smatra da je evropska politika „je*eno dosadna“, on je nemačkim građanima poručio da izađu na evropske izbore. Prema njegovim rečima, opozicioni Zeleni i Levica možda zaslužuju podršku, ali “i oni moraju još puno toga da prođu”, pri čemu bi, kako kaže, glasanje za AfD “samo svet učinilo gorim”.

Ova njegova detaljna analiza političke situacija izrečena jezikom jednog običnog mladića a ne ozbiljnim i komplikovanim izrazima, koje često koriste nemački političari u obraćanju javnosti, brzo je postala hit na internetu.

Međutim, CDU se našao u problemu pred milionskom publikom na internetu, ne samo zbog Rizove objave, već možda još više zbog načina na koji je ova stranka nastojala da “ispegla” ovu lošu popularnost.

Najpre su prva dva, tri dana nastojali da ignorišu sve sa bezmalo podsmešljivim stavom u stilu „ma ko sluša šta priča klinac“. Kada je Rizov snimak dogurao do milion pregleda iz CDU su stigle optužbe da jutjuber širi lažne vesti. Ali, kada je za samo pet dana više od četiri miliona ljudi videlo snimak, iz CDU je stigla drugačija reakcija.

Na Tviteru se jutjuberu obratio doskorašnji šef omladine CDU a sada generalni sekretar stranke Paul Cimijak. On je uz nekoliko uobičajenih političkih floskula priznao: “Ne radimo sve kako treba. Kritike koje si izneo su opravdane“+”.

“Hajde da pričamo o tvojoj kritici CDU, ali molim te saslušaj i šta mi imamo da kažemo”, saopštio je Cimijak, dok je njegova partijska šefica Anegret Kramp Karenbauer cinično prokomentarisala da se pitala “kako je moguće da nismo zapravo odgovorni i za sedam egipatskih pošasti”.

I dok je dvadesetšestogodišnji Filip Amtor, najmlađi poslanik CDU u Bundestagu, snimio video-odgovor Rizu, partijska centrala je smatrala da je bolje odgovoriti na drugačiji način, koji ih je odveo u još jednu blamažu. Na svom Jutjub kanalu naprasno su počeli da objavljuju isečke iz tridesetak televizijskih emisija u kojima su njihovi funkcioneri govorili o spornim temama koje je naveo Rizo.

Međutim, odmah je usledio svojevrsni kontraudar iz redova satirične partije pod nazivom “Partija”, čiji funkcioner je na Tviteru upitao nadležne iz dva kanala nemačkog javnog medijskog servisa ARD i ZDF da li su dozvolili da “samoproglašena stranka koja štiti autorska prava objavljuje piratske kopije” isečaka iz njihovih emisija.

Iz ARD-a su potvrdili da “ne postoji takav dogovor” te da će ceo slučaj ispitati. Ubrzo su sa Jutjub kanala CDU-a skinuti tek postavljeni snimci, a stranka je u javnosti obrukana, naročito što je upravo iz njenih redova proistekao nedavno usvojeni i za neke kontroverzni propis o autorskim pravima unutar EU.

Iz redova SPD-a reakcije su bile znatno umerenije i tri vodeća mlada političara ove partije snimila su video u kojem takođe pozivaju jutjubera da izabere gde i kada želi da raspravljaju o svim temama, ističući pritom da se oni razlikuju od CDU, naročito povodom zaštite klime.

Usledio je zajednički snimak najuticajnijih jutjubera, a mnogi u Nemačkoj sa nestrpljenjem iščekuju da vide da li će ovo “demoliranje” vodećih političkih stranaka na Jutjubu imati uticaj i na njihov rezultat na izborima.

U svakom slučaju, ovo je za nemačke političare bio svojevrsni test suočavanja sa realnošću i stavovima mladih, ali i dokaz da aktuelne političke elite ne umeju da komuniciraju sa mladima. Štaviše, dokaz da ne umeju da odgovore na kritike mladih, a da pritom koriste jezik običnog čoveka a ne uobičajene političke fraze.

Autor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare