30. Septembra 2019.

Učenici iz BiH se otrovali hranom u Makarskoj?

Big Portal

Voditelj makarske Hitne Mate Kasalo neke od njih je, zbog sumnje na trovanje hranom, uputio epidemiologu u KBC Split.

Prvih pet je u pratnji profesora došlo na Hitnu u večernjim satima u petak. Dobili su infuziju i, nakon što se stanje stabiliziralo, otpušteni su u hotel. Međutim, ujutro je došlo još pet tinejdžera s istim simptomima, piše Slobodna Dalmacija.

“Kad nam je došla nova grupa od pet djece koja su, prema prvim pretpostavkama, jela inkriminirajuću hranu, uputili smo ih u KBC Split, tačnije epidemiologu. Prema onom što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela, naprimjer, ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati, te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu”, rekao je Mate Kasalo.

Voditelj Ivan Šimić rekao je da djeca nisu ni išla u splitsku bolnicu.

“Nama niko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca, i niko od njih nije imao takve simptome osim njih deset, koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu”, rekao je Šimić.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu, budući da se jedino tako može utvrditi da li je u pitanju epidemija, na što su u makarskoj Hitnoj posumnjali.

Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju navodi da neka odrasla osoba treba odlučiti hoće li djeca doći na pregled, te za to osigurati prevoz, bio to roditelj ili profesor. Hoće li to učiniti, na to oni, kaže, ne mogu uticati.

“Činjenica je da je ljekar na Hitnoj preporučio daljnju obradu infektologa i za to je nakon obrade sigurno imao razlog. Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome što su i gdje jeli, te da smo uzeli uzorke. Kada liječnik kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti jer nakon obrade pacijenta kontaktira i sanitarna inspekcija, koja će eventualno intervenisati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa”, zaključila je Barišić, dodajući kako se nada da će djeca izdržati put kući.

Nakon incidenta s Hitnom, voditelji ekskurzije odlučili su se vratiti u Tuzlu.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare