16. Novembra 2022.

Ubrzati prijem država zapadnog Balkana u EU

Big Portal

Odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu nakon današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za efikasniju borbu protiv nelegalnih migracija između Srbije, Mađarske i Austrije, Orban je rekao da je, što se njega tiče, “Srbiju u EU trebalo primiti juče”, dodajući da bi u tom slučaju danas svi bili u boljoj situaciji.

– Mi to kao Mađarska sami ne možemo da uradimo, ali možemo da stvorimo koaliciju koja će se boriti za proširenje. Izbori za EU su 2024. godine, a u drugoj polovini te godine Mađarska preuzima predsjedavanje, tako da ćemo mi učiniti sve da se proces prijema zemalja zapadnog Balkana što prije završi – istakao je Orban.

Govoreći o proširenju EU na zapadni Balkan, Nehamer je rekao da postoji jasna podrška Austrije srpskom putu ka Uniji, kao i ostalim zemljama regiona, naglasivši da je riječ o važnim partnerima koje treba približiti, a potom i uvesti u EU.

– Srbiju podržavamo na tom putu, jer imamo blisku i pouzdanu bilateralnu saradnju. Naša preduzeća, koja su među najvećim inevstitorima, smatraju da je Srbija produktivna i isplativa lokacija. Gdje god možemo, mi proširujemo saradnju – objasnio je Nehamer.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Orbanu i Nehameru, kao i vladama njihovih zemalja na svemu što čine za Srbiju, pogotovo kada je riječ o njenom evropskom putu.

– Uvijek smo zahvalni mađarskim prijateljima koji se bore za nas koliko bi se i mi sami borili. Austrija je uvijek podržavala integraciju Srbije u EU, bez obzira na razlike o drugim pitanjima. Da je do Budimpešte i Beča, mi bismo imali mnogo veće šanse da budemo dio EU. Ovako, to će biti komplikovan proces – ocijenio je Vučić.

On je istakao da će Srbija uspješno prebroditi predstojeću zimu ponajviše zahvaljujući Mađarskoj, koja joj je ustupila svoje kapacitete za skladištenje gasa.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare