27. Aprila 2022.

Ubisoft sljedeća meta za kupovinu?

Big Portal

Kompanija Microsoft kupuje uzdavače i developere na sve strane i za veliki novac, dok kompanija Sony mahom kupuje sitnije razvojne timove, ali i poneku veću ribu poput studija Bungie. Tu je i kineski gigant Tencent, ali i kompanija pomalo ironičnog imena Embracer Group (eng. embrace – zagrliti/prigrilit) koja je široj javnosti postala poznata nakon akvizicije kompanije Gearbox Software.

A sada se priča vrti oko kompanije Ubisoft, koja je poznata kao ogromni, iako blago posrnuli, igrač unutar industrije video igara. Da navedemo samo neke od franšiza u koje je ova kompanija umešala prste – Assassin’s Creed, Brothers in Arms, Far Cry, Prince of Persia, Rayman, Tom Clancy’s Ghost Recon/Splinter Cell/Rainbow Six, Heroes of Might and Magic, Watch Dogs, South Park, i mnoge druge.

Veliki je Ubisoft, bio i ostao, ali, u poslednje vreme, video igre ovog proizvođača jednostavno nisu ono što su nekada bile. Čini se kao da se nastavci, ekspanzije, i DLC-ovi besomučno štancaju umesto da se ove silne intelektualne svojine odvedu u pravcu u kom mnoge od njih zaslužuju da idu.

Možda je akvizicija od neke još veće kompanije upravo prava stvar koja treba Ubisoft-u kako bi se ponovo vratio na staze stare slave, a baš to je ono o čemu govore navode portali Kotaku i Bloomberg. Sa jedne strane, kompanija Ubisoft pokrenula je proces sređivanja svojih računovodstvenih podataka kako bi se olakšao posao potencijalnim eksternim finansijskim revizorima.

Sa druge strane govori se i o nekoliko kompanija koje bi bile zainteresovane da kupe Ubisoft, poput Blackstone Inc. i KKR & Co. Za sada, nema navoda o interesovanju kompanija Microsoft ili Sony, ali ni to ne bi bilo ništa čudno.

Takođe, ne treba ni da iznenadi potencijal za prodaju kompanije Ubisoft. U toku prethodne godine, vrednost deonica kompanije Ubisoft opala je za neverovatnih 40 posto. Dakle, jasno je da nešto treba da se promeni. Za sada, niko se od čelnika ove kompanije nije izjasnio o obim navodima, ali gde ima dima ima i vatre, pa bismo mi očekivali i prodaju ove kompanije u bližoj budućnosti.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare