7. Januara 2020.

Ubijeni iranski general u vrijeme rata bio u BiH

Big Portal

Hasan Haidar Diab (56) je poznati hrvatski novinar i ratni izveštač. Međutim, njegova povezanost sa Balkanom seže u osamdesete godine prošlog veka, kada je iz rodnog Bejruta došao na studije u tadašnju SFR Jugoslaviju i to ponajviše zahvaljujući liku i delu Josipa Broza Tita, odnosno njegovom ulogom u Pokretu nesvrstanih.

Tokom godina rata, prvenstveno zbog poznavanja arapskog jezika, proputovao je ratom zahvaćena područja, gde je uradio veliki broj intervjua i reportaža sa političarima i izbeglicama. Sa pojavom izbegličke krize u Evropi usled započetog građanskog rata u Siriji 2011. godine, postao je jedan od nasjtručnijih sagovornika u emisijama emitovanim na javnim servisima Hrvatske, Slovenije, Bosne, Srbije, ali i Evrope.

Jedan od njegovih sagovornika bio je i iranski general Kasim Sulejmani, sa kojim je pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, o čemu je pisao u autorkom tekstu za Večernji list.

Tom prilikom, Sulejmani mu je potvrdio svoj boravak na Balkanu tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka.

“S generalom Sulejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Delovao je jako skromno, videlo se da je vagao svaku izgovorenu reč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?”

Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”. Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ”Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja”, naveo je Diab u svom tekstu.

SULEJMANI JE PREDVODIO BORBU PRESUDNU ZA SIRIJU

Diab se osvrnuo ni kult ličnosti ubijenog iranskog generala, odnosno, na njegove impozantne taktičke i borbene strategije. Okarakterisan je kao Džejms Bond Bliskog istoka, a bio je vođa borbe koja je preokrenula tok istorije, pogotovo za Siriju.

“Kasim Sulejmani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga “Džejms Bondom Bliskog istoka”. General Sulejmani bio je prisutan u Iraku od američke invazije 2003, u Libanu i na području palestinske samouprave od ranih 90-ih godina, 2011. dobio je novi zadatak: zaustaviti pohod džihadista na Irak i Siriju. Od tada su u Damasku i Bagdadu prisutni zapovednici snaga Kuds. Poznato je da je često i lično vodio vojne akcije, kao onu kada je zaustavio ofanzivu islamista prema Damasku i onu prema Bagdadu. Uz to što je odbranio Damask i Bagdad, pod njegovim zapovedništvom je oslobođeno čitavo područje Al Kusara i veliki delovi provincije Homs u Siriji, Alep, a naposletku i Istočna Guta.

Zahvaljujući strategiji Kasema Sulejmanija, sirijski predsednik Bašar al-Asad opstao je na vlasti. Nakon što je ISIS zauzeo Mosul, Tikrit i niz drugih gradova, Sulejmani je odmah preuzeo zapovedništvo i najbolje ljude Kudsa doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se odbrani irački Kurdistan i sam Bagdad. Vojni uspjeh protiv boraca ISIS-a postignut je zahvaljujući tome što su Sulejmani njegovi savetnici promenili strategiju ratovanja i u Iraku i u Siriji, na temelju iskustva u borbama protiv sovjetskih trupa u Avganistanu.

ŠTITIO JE ISLAMSKU ZAJEDNICU

Prema obaveštajnim podacima, Sulejmani je likvidiran na povratku iz Sirije gde je zapovedao ofanzivom na provinciju Idlib, zadnje uporište džihadističkih grupa. Zapovednik iranskih snaga Kudsa celi život je posvetio jednom cilju – zaštititi Iran i ideale Islamske revolucije.

Al Kuds je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim geopolitičkim izazovima. Uvek je bio predan Islamskoj revoluciji i živeo skromno. Upravo se pod njegovim vođstvom ranih 2000-ih počela razvijati “Osovina otpora Sjedinjenim Državama” na Bliskom istoku, koja i dalje odoleva politici SAD Saudijske Arabije i Izraela.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei imenovao je brigadira Ismaila Ganija zapovednikom Kudsa i naslednikom Kasema Sulejmanija kojem je do sada bio zamenik.

(Kurir.rs/Večernji list, Foto: Profimedia)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare