U Ženevi vodu iz alpskog jezera koriste za rashlađivanje zgrada - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

U Ženevi vodu iz alpskog jezera koriste za rashlađivanje zgrada

U Ženevi su odlučili koristiti vodu iz alpskog jezera za rashlađivanje unutrašnjeg prostora, umjesto što bi koristili klima uređaje. Prema podacima kompanije SIG, time se smanjuje potrošnja struje za 80 posto.

Pumpe ove kompanije crpe vodu iz najvećeg alpskog jezera u Evropi na dubini od 45 metara.

Riječ je o vodi koja je hladna tokom cijele godine. U zgradama se nalaze uređaji koji ovu vodu koriste iz jezera, voda se prenosi cijevima i zatim koristi za rashlađivanje prostora. Onda se voda ponovo vraća u jezero.

Ovim je smanjena potreba za korištenjem klima uređaja koji troše veliku količinu energije.

Tokom zime voda se koristi za zagrijavanje prostora. Ovo za posljedicu ima smanjenje emisije ugljendioksida za 80 posto. Ovakav način rashlađivanja, odnosno zagrijavanja prostora koristi se u 50 zgrada. Među njima su sjedište Ujedinjenih nacija, Crvenog križa i UN-ove Agencije za izbjeglica (UNHCR).

Plan je da se do 2035. godine napravi još 30 kilometara cijevi kojima će se voda prenositi. Očekuje se da će se time emisija ugljendioksida godišnje smanjiti za 70.000 tona, a riječ je o emisiji koja nastane u 7.000 domova.

Ženeva nije jedini grad koji koristi vodu za navedenu namjenu. To je slučaj i u Torontu u kojem se u 180 zgrada više ne koriste klima uređaji. Voda s temperaturom od četiri stepena celzija se crpi iz jezera Ontario.

Izvor: KIlix

Danas objavljeno

Forbs izabrao pet najpodcjenjenijih gradova Balkana, na listi i jedan srpski

Zeljka

Preminula Kirsti Eli

Zeljka

Istraživanje pokazalo: Ovo su kućni poslovi koji imaju najviše šanse da se završe seksom

Zeljka

Ostavite komentar