U Željeznicama RS plate izazvale pravu pometnju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Željeznicama RS plate izazvale pravu pometnju

Povećanje najniže plate u Republici Srpskoj za 70 KM obradovalo je mnoge, ali je u Željeznicama RS izavalo pravu pometnju jer, po procjenama sindikata, sada oko 70 odsto zaposlenih u ŽRS radi za minimalac, pa su otpravnici vozova i pojedine mašinovođe u istoj ravni kao NK radnici.

–Ne tvrdimo da čistačice ili nekvalifikovani radnici imaju preveliku platu. Naprotiv, minimalac bi trebalo da bude bar 1.000 KM. Ne kažemo, dakle, da su njihove plate prevelike, nego da su plate mašinovođa, tehničara, otpravnika vozova i visokokvalifikovanih majstora sramotno male i da su oni dovedeni u ponižavajući položaj – složno poručuju sindikalci i traže hitan sastanak sa upravom Željeznica RS i predstavnicima Ministarstva saobraćaja RS, kako bi riješili ovu situaciju.

Sindikalci traže da se nakon povećanja minimalca nađe načina da se proporcionalno povećaju plate i srednjem kadru, profesionalcima koji su ključni za opstanak i funkcionisanje željeznica.

–Nakon što je povećan minimalac, nama je stvoren ogroman problem. Istina, uz platu radnici dobijaju i stimulaciju u visini od 17 do 20 odsto, ali to nije trajna kategorija, nego zavisi od odluke poslovodstva. Tražimo da se kroz kolektivni ugovor uredi odnos plata. Dakle, ako je onima s najnižim primanjima povećana plata za 70 do 80 KM, onda treba da se proporcionalno poveća i srednjem kadru – kaže Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata železničara RS.

Kako objašnjava Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS, problem je nastao zbog odnosa koeficijenata prema kojima se obračunava plata, te cijene rada i zagarntovanog minimalca.

–Eto, na primjer, mašinovođa trećeg ranga, koji ne može da vozi brzi voz, ali ima istu školu kao i druge mašinovođe, ima koeficijent 4,35. To znači da, uz aktuelnu cijenu rada od 120 KM, njegova osnovna plata iznosi 522 KM – kaže Cvjetković.

Dodaje da mašinovođe, istina, imaju i dodatak po prijeđenom kilometru, ali da je to „nešto sasvim drugo.“

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, kaže da o ovom problemu nisu vodili računa ni Savez sindikata RS, ni Konfederacija sindikata RS, kada su zagovarali povećanje minimalca u RS.

–Sada neko treba da se pobrine da se plate povećaju i drugim zaposlenima u Željeznicama RS, jer naprosto nije u redu da i ljudi koji rade složenije poslove i, na kraju krajeva, imaju veću odgovornost, primaju minimalac – kaže Marin, koji je inače otpravnik vozova i ima ukupna primanja od oko 800 KM, ali kako kaže, zahvaljući prije svega dodatku na minuli rad, jer ima 45 godina staža.

Sindikalci upozoravaju da je ionako, što zbog otpuštanja radnika po planu restrukturisanja što zbog samovoljnog odlaska nezadovoljnih željezničara, broj radnika na takozvanim „izvršnim poslovima“ drastično smanjen – do te mjere da je sve teže organizovati smjene i obezbijediti da radnici iskoriste godišnje odmore.
Otpuštali uz otpremnine, pa sada zapošljavaju

Nakon što je, po planu restrukturisanja, broj radnika u posljednje dvije godine smanjen sa 3.098 na 2.251, pojavio se manjak željezničara na prugama i majstora u radionicama, pa će uprava ŽRS do kraj marta zaposliti 57 novih radnika u izvršnoj službi. Iz uprave ŽRS su saopštili da su za ovu odluku dobili saglasnost Svjetske banke.

–To je rezultat lošeg upravljanja, jer sada primaju iste one kadrove kojima su davali podsticajne otpremnine da napuste preduzeće. Bojim se da radnika kakvi su ŽRS potrebni nema na birou – kaže Zlatko Marin.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Podignuta optužnica protiv Čedomira Jovanovića

M.

Snažan zemljotres kod Haitija

M.

Srbija: Zaraženo 15.046 osoba,preminulo 35 osoba

M.

Ostavite komentar