10. Novembra 2022.

U zatvor zbog krađe katalizatora – policija zaplijenila imovinu od 545 miliona dolara

Big Portal

Česta je i u prigradskim područjima širom SAD-a, jer su sirovine koje se koriste za njihovu proizvodnju jako skupe.

Da se radi o kriminalnom poduhvatu epskih razmera, svedoči i činjenica da je Ministarstvo pravde SAD-a upravo razbilo lanac krađe katalizatora širom zemlje, pri čemu su zaplenjena sredstva u vrednosti od 545 miliona dolara, piše Nova.

Lokalni, državni i savezni službenici za sprovođenje zakona pomogli su tokom hapšenja, pretrage i zaplene u Kaliforniji, Nju Džersiju, Minesoti, Njujorku i Virdžiniji. Ministarstvo pravde kolektivno je zaplenilo imovinu vrednu više od pola milijarde dolara, uključujući nekretnine, bankovne račune i luksuzna vozila.

Uhapšena je 21 osoba u pet država. „Kriminalci su zaradili stotine miliona dolara, na leđima hiljada nevinih vlasnika automobila“, izjavio je direktor FBI-a Christopher Wray.

Vredni metali paladijum, platina i rodijum koji se nalaze u katalizatorima pomažu u zaustavljanju izlaska štetnih zagađivača iz izduvnih cevi vozila. Katalizator se može ukrasti za manje od jednog minuta, a cena ovih metala vrtloglavo raste, više od cene zlata. Isto tako, katalizatori nemaju jedinstvenu identifikaciju ili VIN podatke, pa ih je zato nemoguće pratiti. Iz tih razloga, primamljiva su meta za one koji žele da zarade brzo i ilegalno.

Službena stranica Ministarstva pravde SAD-a otkrila je i imena optuženih, kao i druge podatke. Prema sudskim dokumentima, ukradeni katalizatori bi se ilegalno prodavali i slali DG Auto Parts LLC u Nju Džersiju na „de-canning“. De-canning je termin kojim se obeležava izdvajanje metalnog praha velike vrednosti iz komponente.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare