U Zagrebu uskoro Kongres Evropske narodne partije, pozvan i Vučić - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Zagrebu uskoro Kongres Evropske narodne partije, pozvan i Vučić

U Zagrebu se od 19. do 21. novembra održava Kongres Evropske narodne partije, a organizatori očekuju i učešće lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Na listi govornika, objavljenoj na zvaničnoj mobilnoj aplikaciji zagrebačkog Kongresa EPP, nalazi se i Vučić, čije je obraćanje planirano za 20. novembar.

Na Kongresu se očekuje oko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja.

Najavljen je dolazak Ursule fon der Lajen, Donalda Tuska, Dejvida Mekalistera, Silvija Belruskonija i drugih.

Hrvatske medije, međutim, posebno je interesovalo pitanje učešća lidera vodeće stranke i predsjednika Srbije, koje on još nije potvrdio, pa su o tome pitali i domaćina skupa, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a on je rekao:

“Pozvan je i, ako želi doći, neka dođe”, prokomentarisao je Plenković, prenosi Index.hr.

Plenković je prokomentarisao i navode pojedinih medija da će se Vučić tokom boravka u Zagrebu obratiti u Hrvatskom saboru, navodeći da to nije tačno.

On je rekao da je politička skupština koja se prvi dan održava u Saboru, sastanak “niži” od kongresa.

“Nije dobro iznositi laži u etar, koje onda svi prenose. To je važno za kulturu medija, ne treba lagati”, rekao je Plenković.

On je naveo da će se Kongres održati u Areni, da je pripreman veoma dugo i da će doći više od 2.000 ljudi, prenijela je N1 televizija iz Zagreba.

Mnogi čelnici potvrdili su svoj dolazak, ali, kaže Plenković, Vučić još nije.

Na pitanje je li u redu da se Vučić pojavi na skupu EPP-a u Zagrebu, koji se održava nakon obilježavanja godišnjice pada Vukovara, Plenković je novinarima kazao da mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja.

“Ja još jednom objašnjavam, kongres EPP-a je definisan prije dvije godine da će se održati sada. Svi članovi EPP-a su pozvani, a ko će od njih doći znaćemo kad potvrde. Zašto mistifikujemo nešto? Ja apelujem na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnog nečega što nije nenormalno”, rekao je Plenković.

On je dodao da će svi učesnici Kongresa biti poznati tek kada potvrde svoj dolazak.

Skup EPP traje tri dana, dio programa prvog dana biće održan u hrvatskom Saboru, dok se najveći dio programa održava u Areni Zagreb.

Srpska napredna stranka (SNS) je postala pridružena članica EPP-a u novembru 2016 godine, što je najveći stepen pridruživanja koji može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU.

TANJUG

Danas objavljeno

Zetra spremna za početak masovne imunizacije u Sarajevu

M.

Putin: Niko ne može sam

M.

Naučnik koji je povezao Astrazeneku i krvne ugruške novac dobijao od Fajzera

M.

Ostavite komentar