10. Jula 2020.

U Zagrebu prodaju maske sa simbolima NDH

Big Portal

Kako prenosi portal Net, u prodavnici “Kro sport vez” prodaju crne zaštitne maske sa natpisom “HOS”, grbom iz doba NDH koji počinje prvim bijelim poljem, te pozdravom “Za dom spremni!”.

Ponude za kupovinu ustaških simbola mogu se naći i na veb-stranici te firme gdje piše da se radi o “pamučnoj dvoslojnoj maski za lice sa vezenim grbom HOS-a”, koja košta 30 kuna /7,7 KM/.

U toj prodavici mogu se kupiti i majice dizajnirane povodom obilježavanja 75 godina od, kako je navedeno, “blajburške tragedije”, te crne zastave HOS-a sa svim obilježjima, među kojima je i ustaški pozdrav.

Vlasnik prodavnice Јakov Marković tvrdi da u svemu tome “nema ništa nezakonito”.

  • Mene su već prijavili za prodaju majica sa znakom HOS-a, ali sam 2011. godine na Prekršajnom sudu u Kninu dobio oslobađajuću presudu i to mi je dokaz da ih mogu prodavati. Kada prodaja odjeće sa takvim obilježjima bude zakonom zabranjena, onda ću i ja prestati – navodi Marković za Јutarnji list.

On tvrdi da zastave HOS-a “nisu ustaške, nego istorijske zastave”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija je komisija dopustila da ustaški podrav “Za dom spremni!” i ustaški grb ostanu dio amblema HOS-a, konstantno tvrdi da “osuđuje fašistički režim” i da mu u “pravnom poretku nema mjesta u javnosti, osim tih malih iznimki”.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare