3. Marta 2021.

U Zagrebu 25 odsto zaraženih ima britanski soj virusa

Big Portal

Ona je istakla da se zbog toga uvode promjene u dijagnostici, prije svega ciljani pi-si-ar /PCR/ testovi, kojima se mogu detektovati nove varijante virusa i čiji rezultati se dobijaju na nekoliko časova.

  • Mi ove nove testove upotrebljavamo kod putnika iz drugih država i osoba sa sumnjom na reinfekciju virusom korona, a dodatno ih koristimo kao takozvani nadzorni test, što znači da se 20 do 50 odsto uzoraka pozitivnih na običan PCR test dodatno testira na nove varijante virusa, a nakon toga radi se i potvrdno genomsko sekvenciranje – objašnjava Vranešova za ?utarnji list.

Ona dodaje da su još u februaru analizom nasumično testiranih 100 pozitivnih uzoraka utvrđene dvije mutacije, što pokazuje koliko je britanska varijanta virusa već tada bila prisutna u Zagrebu.

Vranešova podsjeća da je, osim britanskog, u Hrvatskoj zabilježen i južnoafrički, te njujorški soj za koji se, takođe, utvrdilo da je brzošireći.

Novi testovi u Hrvatskoj se ne provode na prvom testiranju, nego se od pozitivnih na standardni PCR test uzima dio uzoraka kako bi se potvrdio neki od novih varijanti virusa.

Postupak se tako ubrzava, ali i pojeftinjuje, jer je sekvenciranje znatno skuplje, komplikovanije i traje duže.

Cilj je da se pet odsto pozitivnih testova i sekvencira zbog sve češćih novih varijanti, koje se tako mogu ranije otkriti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare