16. Augusta 2019.

U Vučjaku kod Bihaća 300 novih migranata za samo nekoliko dana

Big Portal

U Ministarstvu unutrašnjih poslova USK potvrdili su da su samo u proteklih nekoliko dana u ovaj centar dovezli 300 novih migranata koji su se zatekli u gradskom području Bihaća.

  • Pripadnici policije nastavljaju realizaciju zaključaka Operativne grupe za migrantsku krizu da se svi strani državljani koji se zateknu u gradskom području Bihaća prebacuju u prihvatni centar na Vučjaku. S tim aktivnostima nastavićemo i u narednom periodu – ističu u MUP-u USK.

Iz organizacije Crvenog križa Bihaća ukazuju da je situacija postala neizdrživa te još jednom apelovali da im se pomogne u brizi o migrantima.

  • Ponoviću po ko zna koji put da smo prepušteni sami sebi, pokušavamo da donacijama obezbijedimo dovoljno hrane za migrante. Šatori pod kojima borave prokišnjavaju, a u ovom trenutku niko ne razmišlja o tome da će uskoro jesen i da ljudi, kada dođu kiše i hladnije vrijeme, neće moći boraviti ovdje – kaže Selam Midžić, sekretar ove humanitarne organizacije.

Prema njegovim riječima, u brizi o migrantima na Vučjaku potpuno je izostala pomoć međunarodnih organizacija, koje su protiv toga da oni budu smješteni i borave na toj lokaciji.

Dodaje da je jedina pomoć stigla od gradskih vlasti, ali da to nije dovoljno kako bi se zadovoljile sve potrebe.

  • Ne znam šta će se dešavati dalje, broj migranata se povećava i doći ćemo u situaciju da nećemo moći brinuti o njima. Pozivam sve nadležne domaće i međunarodne institucije da pronađu adekvatnu lokaciju za smještaj ovih ljudi jer je svima jasno da na Vučjaku neće moći još dugo ostati – kazao je Midžić.

Vlada USK je prije nekoliko dana predložila da se jedinstveni prihvatni centar za sve migrante koji se nalaze u USK formira na lokalitetu stočarske farme u mjestu Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca.

Međutim, ova inicijativa je naišla na oštro protivljenje predstavnika lokalnih vlasti, a kritike su stigle i od predstavnika udruženja koja okupljaju povratnike srpske nacionalnosti u Federaciji BiH.

Istaknuto je da bi realizacija te ideje podstakla iseljavanje građana srpske nacionalnosti s tih prostora.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare