U vrtić se vratila 74 mališana - BIGportal.ba
Banja Luka

U vrtić se vratila 74 mališana

Nakon dva mjeseca vrtići u gradu juče su ponovo otvorili svoja vrata, a prvi dan su od 202 prijavljena djeteta u predškolske ustanove došla 74 mališana.

S radom je počelo osam vrtića, a to su “Marija Mažar”, “Plavi čuperak”, “Kolibri”, “Nataša”, “Naša djeca”, “Neven”, “Radost” i “Bubamara”.

Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da su svi zaposleni u predškolskim ustanovama testirani na virus korona i da su rezultati negativni.

Ona je navela da će djeca biti raspoređena u osam objekata od po desetoro djece u grupi. Istakla je da će mališani svako jutro proći trijažu, da bi se utvrdilo da li su zdravi.

“Imamo trijažni upitnik koji roditelji ispunjavaju odgovarajući na pitanja u vezi sa zdravstvenim stanjem djece, ali i uže porodice. Takođe, djeci, ali i svim radnicima mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerima prije ulaska u vrtiće”, kazala je Kurtinovićeva.

Navela je da se vrši i pojačana dezinfekcija ruku i obuće prilikom ulaska, ali i samog objekata.

“Osim djece i zaposlenika niko drugi ne smije da uđe u vrtiće. Roditelji djecu predaju na ulazu, a tu ih i dočekaju”, rekla je Kurtinovićeva. Dodala je da svi zaposlenici nose zaštitnu opremu, maske i rukavice, te da se poštuje mjera socijalne distance. S radom su juče počeli i pojedini privatni vrtići, dok drugi ipak čekaju potvrdu da su svi zaposlenici negativni na kovid-19.

“Zaposlenici u privatnim vrtićima su testirani u nedjelju i neki još čekaju rezultate. Gradonačelnik Radojičić nam je savjetovao da sačekamo rezultate testova pa da počnemo s radom”, kazala je Kristina Perać, vlasnica predškolske ustanove “Mašta”.

Dodala je da će vrtić u njenom vlasništvu s radom početi danas te da će se vratiti oko 20 odsto mališana.

“Pojedine kolege će s radom početi tek 18. maja, a neki čak čekaju 1. jun da ponovo otvore svoje vrtiće”, navela je Peraćeva.

Dajana T., majka dvogodišnje djevojčice, kaže da njena kćerka danas kreće u privatni vrtić, jer ni ona ni suprug zbog posla ne mogu da je čuvaju.

“S posla smo i suprug i ja morali često da izostajemo jer nije imao ko da nam pričuva kćerku. Sada će nam biti lakše otkako rade vrtići, jer će se ponovo družiti sa svojim vršnjacima, a mi se možemo vratiti na posao”, rekla je ova majka.

Vrtićima podijeljeno 11.000 zaštitnih maski
Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje juče je dobio 11.000 zaštitnih maski za svoje zaposlenike koji će svakodnevno da rade sa mališanima koji su juče krenuli u vrtiće.

Vrijednu donaciju uručili su predstavnici kompanije “Huawei”. Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je ova donacija neophodna za rad ovog centra. Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kazala je da je ovo značajna donacija te da su vrtići u gradu spremni za rad.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Služba pravne pomoći u Banjaluci pružila preko 5.830 besplatnih usluga

M.

Dom zdravlja Banjaluka: Plan vakcinacije za narednu sedmicu

M.

Banjaluka bogatija za osam beba

M.

Ostavite komentar