30. Septembra 2019.

U vrijeme konflikta na KiM bila 53 logora za Srbe

Big Portal

Odalović je za “Večernje novosti” rekao da su neke od tih masovnih grobnica otkrivene, dok se za drugima i dalje traga.

On je naveo da je od početka godine rešena sudbina sedam nestalih osoba srpske nacionalnosti sa konsolidovane liste nestalih Beograda i Prištine, koju vodi Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

“U narednim mesecima u planu je lociranje potencijalnih masovnih grobnica do kojih se došlo iz različitih izvora. Očekujemo da će se proverom ovih lokalcija rasvetliti sudbina najmanje 30 žrtava OVK, ako se informacije pokažu kao tačne”, dodaje Odalović.

List podseća da je tokom sukoba na KiM nestalo oko 5.800 osoba, a da je sudbina 1.653 i dalje nepoznata, od čega oko 540 Srba i drugih nealbanaca.

Komisija za nestala lica ima podatke o oko još 30 Srba koji su nestali, ali su ti slučajevi u fazi provere.

Porodicama je do sada predato 378 posmrtnih ostataka onih koje su nemilosrdno ubili albanski teroristi, a koji su nađeni u pojedinačnim i masovnim grobnicama u Volujku, Mališevu, Gnjilanama, Radonjićkom jezeru, Klečki, Vučitrnu, Đakovici, Brekovcu, Suvoj Reci…

Među prvim nađenim masovnim grobnicama našla se lokacija Podgrađe, dok je poslednja pronađena masovna grobnica pod imenom Bunker u Đakovici.

Iz te grobnice su nedavno porodicama predata tela bračnog para Petrović i petočlane porodice Šutaković, sa troje maloletne dece.

Postoje osnovane sumnje da se u blizini ove lokacije nalaze još najmanje dve masovne grobnice, koje čekaju proveru.

Prema podacima Komisije, više od 300 neidentifikovanih posmrtnih ostatataka nalazi se u mrtvačnici u Prištini.

List piše da je, prema procenama, tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije nestalo oko 40.000 ljudi, a prema podacima MKCK iz juna, kao nestalo se i dalje vodi 10.179 ljudi – 1.652 na KiM. 1.998 u Hrvatskoj i 6.528 u BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare